Hlavní obsah

Slepá autorka napsala celý román, ovšem tužka jí přestala psát už na straně 26

Novinky, Jakub Kynčl
Charmouth

Devětapadesátiletá nevidomá Britka Trish Vickersová z hrabství Dorset byla zcela zničená, když se dozvěděla, že kniha, jejíž psaní se věnovala, vlastně vůbec napsaná není. Od strany 26 jí došla náplň v propisce, a ona tak psala naprázdno. Policisté se však rozhodli jí pomoci a speciální technologií zdánlivě ztracený text obnovili.

Foto: Profimedia.cz

Slepé ženě přestala psát tužka při psaní románu. Neměla, jak na to přijít. Ilustrační foto

Článek

Nevidomá žena neměla nejmenší tušení, že román, který píše, ve skutečnosti vůbec nevzniká a stránky zůstávají prázdné. Policejní experti nakonec souhlasili, že bezradné ženě pomohou a metodou, která zaznamenává bezbarvé rýhy v papíru, se jim podařilo celý román obnovit.

Žena ztratila zrak před sedmi lety kvůli vážné cukrovce. K psaní románu se uchýlila proto, aby si ukrátila dlouhé chvíle. Speciální technikou, která zajišťovala, že se jednotlivé řádky nevpijí do sebe, sepsala celou knihu. Když za ní přijel syn Simon, aby jí román přečetl, musel jí oznámit, že je naprostá většina stránek prázdná.

Rodina se rozhodla odnést knihu na tamější policejní stanici se žádostí o pomoc. Vyšetřovatelé se slitovali a ve svém volném čase pomocí prosvětlovací techniky začali knihu obnovovat. Zabralo jim to celkem pět měsíců náročné práce. Nakonec však sami líčili, že si to užili a že s napětím čekali, jak bude příběh pokračovat.

Román Grannifer's Legacy nyní plánuje nevidomá spisovatelka podrobit finálním úpravám a před vydáním jej náležitě vyšperkovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám