Hlavní obsah

Skotský střelmistr zlikvidoval naráz dva komíny

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cockenzie

Když byla před téměř 50 lety zprovozněna elektrárna Cockenzie ve Východním Lothianu, byla největší ve Skotsku. Teď z ní zbyla jen hromada sutin. V sobotu se poroučela k zemi během řízené demolice. Součástí bylo i stržení dvou 149 metrů vysokých komínů, které se spektakulárně skácely do sebe, napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Při demolici elektrárny se do sebe skácely dva vysoké komíny

Článek

Tisíce místních obyvatel se přišlo podívat na konec jedné z tamních ikonických staveb. Komíny měly v sobě navrtáno 150 otvorů, v nichž byly umístěny výbušniny. Během pár vteřin se sesunuly k zemi, zbourána byla i hala s turbínou. Demolice kotelny bude následovat ještě do konce letošního roku.

Pro rezidenta Donalda McCullocha měla demolice osobní rozměr. Vyhrál totiž v charitativní tombole možnost zmáčknout tlačítko detonátoru.

Uhelná elektrárna postavená v roce 1967 byla vyřazena z provozu už před dvěma lety. Nesplňovala totiž požadované limity EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám