Hlavní obsah

Skončil neprávem za mřížemi, teď už nebude muset nikdy pracovat

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američanovi Chesterovi Hollmanovi bylo 21 let, když byl obviněn z vraždy studenta Pensylvánské univerzity během zpackaného přepadení v roce 1991. Byl odsouzen a od té doby seděl za mřížemi. Vše se změnilo až v červenci 2019, kdy soudce nařídil jeho propuštění z vězení s tím, že vyšetřovatelé postavili jeho případ na falešných důkazech od osob, které přiměli svědčit. Navíc měli muži zákona tajit důkazy směřující k pravým viníkům.

Foto: Profimedia.cz

Chester Hollman strávil dlouhá léta nespravedlivě ve vězení.

Článek

Teprve na samotném konci loňského roku 30. prosince 2020 se dočkal Američan kromě omluvy také odškodnění. A nebylo malé. Obdržel 9,8 milionu dolarů, tedy v přepočtu 208 milionů korun. Nutno však podotknout, že ve vězení strávil neprávem bezmála tři dekády života.

Co je na daném případu asi nejsmutnější, je to, že nejde ani vzdáleně o ojedinělý případ. Naopak jde o už několikáté sedmiciferné odškodné za prohřešky policie ve Filadelfii v 80. a 90. letech.

Foto: Profimedia.cz

Chester Hollman (vpravo) se svým strýcem po propuštění v červenci roku 2019

„Neexistují žádná slova, která by vyjádřila, oč jsem přišel. Ale toto odškodnění ukončuje obtížnou etapu mého života a já se teď hodlám se svou rodinou vydat na novou,” uvedl po ukončení případu Hollman.

Hollmanovým případem se mimo jiné zabývá i jeden z dílů seriálu The Innocence Files, který v loňském roce zveřejnil Netflix. Seriál se zabývá případy osob neprávem odsouzených za zločiny, které nespáchaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám