Hlavní obsah

Škola v Austrálii vyzvala chlapce, aby se jménem svého pohlaví omluvili dívkám

Vlnu kritiky vyvolal incident ze střední školy v australském městě Warrnambool ve státě Victoria. Studenti-chlapci byli během školního shromáždění vyzváni, aby povstali, a vyjádřili tak omluvu všem dívkám a ženám, na nichž spáchali muži zločin. Rodiče některých chlapců nyní žádají vysvětlení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K situaci došlo minulý týden na střední škole Brauer College, kde se podobně jako v dalších školách ve Victorii tento měsíc věnují studenti tématu vzájemného respektu. Takové téma se na školy dostalo po incidentech z poslední doby, kdy padlo několik obvinění z obtěžování a sexuálního násilí na akademické půdě v Melbourne.

Žáci se v diskuzích dozvídají základní principy vzájemného respektu, řeč je také o sexualitě a bezpečnosti. Brauer College tak uspořádala mimo jiné hromadnou akci pro studenty, o které však dopředu nebyli informováni rodiče.

Sama ředitelka školy Jane Boyleová uvedla, že takové shromáždění bylo rozhodně „dobře míněné”, přiznala však, že gesto, kterým se měli chlapci omlouvat dívkám, „nebylo vhodné”.

Greta se raduje: Menší penisy by mohly probudit svět

Muži

„Školy hrají velmi důležitou roli ve vzdělávání v oblasti bezpečnosti, vzájemného soužití a respektu. Diskuze o respektu k dívkám je součástí této životně důležité práce,” uvedla ředitelka.

Minulý týden probírali žáci zejména téma úcty k ženám, řeč byla také o postupu nahlášení násilí a obtěžování. Studentům poslal video vzkaz také ředitel chlapecké školy Mason Black. Ten vyzval, aby žáci byli proaktivní a pomohli zastavit sexuální útoky a obtěžování, informoval server Newsweek s odvoláním na australská média.

Genderová hvězdička zaplavila Německo, jazykovědci se postavili na odpor

Kultura

V reakci na to byli chlapci vyzváni, aby povstali a omluvili se jménem svého pohlaví všem dívkám a ženám, které se staly oběťmi násilí. Danielle Shephardová, matka 12letého studenta, která se o náplni shromáždění později dozvěděla, uvedla, že její syn byl z omluvy velmi zmatený.

„Nebylo jim ani dostatečně vysvětleno, za co se mají omlouvat,” uvedla Shepardová. Ta se možná brzy vysvětlení dočká. Jak totiž konstatovala ředitelka školy, vedení ústavu má v plánu kontaktovat rodiče a celou situaci jim řádně vysvětlit.

Reklama

Výběr článků

Načítám