Hlavní obsah

Chci se zabít, plakal šikanovaný chlapec. Zastání našel u celebrit

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devítiletý Quaden Bayles trpí dwarfismem a ve škole kvůli tomu zažívá peklo. Nahrávku, na které chlapec pláče a svěřuje se, že už nechce žít, už zhlédly miliony lidí, kteří chlapci vyjadřují podporu. Zapojily se i známé osobnosti včetně hereckých či sportovních hvězd. „Jsi silnější, než si myslíš,“ podpořily ho herecké hvězdy jako Hugh Jackman či Mark Hamill.

Foto: Facebook Yarraka Bayles a Twitter H. Jackmana

Šikanovanému chlapci vyjádřil podporu i Hugh Jackman, představitel komiksového Wolverina.

Článek

„Chci umřít. Dej mi provaz, chci se zabít,“ srdceryvně pláče chlapec na nahrávce, kterou jeho matka Yarraka Baylesová pořídila ve středu během návratu ze školy. Malého Quadena jako obvykle šikanovali kvůli dwarfismu, kterým trpí. Tentokrát se stala svědkem šikany i jeho matka a informovala učitele i vedení školy. Kromě toho se však rozhodla s Quadenovým příběhem svěřit.

„Každý den se něco takového stane. Další šikanování, další posměšky, další nadávky. Můžete, prosím, své děti, své rodiny, své přátele vychovat?“ žádá naštvaná matka ostatní.

Dojemný příběh chlapce oslovil miliony lidí po celém světě. Na internetu se pod hashtagy #WeStandWithQuaden, #stopbullying či #quadenbayles množí vzkazy, které chlapci vyjadřují podporu. Zapojily se i slavné osobnosti. „Quadene, ve mně máš přítele,“ říká ve svém vzkazu Hugh Jackman, australský herec a představitel komiksového Wolverina.

Podpora z celého světa

Kromě herců, jako je například představitel Luka Skywalkera z Hvězdných válek Mark Hamill, vyjádřil chlapci podporu i americký komik Brad Williams, který stejně jako Quaden trpí dwarfismem. Založil na jeho podporu sbírku, aby mohl chlapce a jeho matku poslat do Disneylandu. Cílem bylo vybrat 10 tisíc dolarů (232 tisíc korun), k pátečnímu odpoledni už lidé přispěli částkou ve výši 209 tisíc (4,8 milionu korun).

Snad ještě důležitější vzkaz však Quadenovi vyslali jeho vrstevníci, aby mu dokázali, že ne všechny děti jsou jako jeho někteří spolužáci. „Ahoj, Quadene, jen jsem ti chtěl říct, že bych chtěl být tvým kamarádem, protože vypadáš jako fajn člověk. Neposlouchej ostatní, buď tím, čím jsi,“ říká ve vzkazu jedenáctiletý Rocco.

Brad Williams při rozhovoru s Quadenem.

Podporu chlapci vyjádřil rovněž syn amerického prezidenta Eric Trump, který video označil za „srdcervoucí“.

Za pouhé dva dny se toho pro Quadena změnilo mnohé, jak v pátek dopoledne řekla i jeho matka v rozhovoru pro australskou televizi SBS. „Nechce v tichosti trpět a nechce, aby ostatní děti takhle trpěly,“ uvedla.

„Když vás budou šikanovat, stůjte si sami za sebou a neposlouchejte, co říkají. Rodiče by měli naučit své děti, aby na děti s postižením byly hodné,“ zakončil Quaden. I když se v budoucnu bude potýkat s různými posměšky, ví, že není sám.

Sexting, šikana či kyberstalking. Děti jsou na internetu lovná zvěř

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám