Hlavní obsah

Severokorejské vtipy znějí lidem bez zkušenosti s totalitou děsivě

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Severní Koreji, která se stala nejtrvanlivějším totalitním režimem moderního světa, je jen málo příležitostí se zasmát. Přesto utečenci před bídou potvrzují, že vtipům se i tady daří, ačkoli mohou být lidem bez zkušenosti s vládou komunistů nepochopitelné. Rádio Svobodná Asie odvysílalo několik příkladů severokorejského lidového humoru.

Článek

Vtipy mají většinou nádech černého humoru a odkazují na drsné praktiky orgánů totalitního státu. Korejská lidově demokratická republika je komunistickou diktaturou od roku 1948, kdy si korejský poloostrov v rámci studené války rozdělily supervelmoci USA a SSSR.

Od té doby panuje v severní části ostrova nedemokratický systém, který má k dispozici silnou armádu a rozsáhlou síť tajné policie. Ukázky severokorejských vtipů vypovídají o realitě tamního života.

Jak vypadají severokorejské klipy
Angličan, Francouz a Severokorejec si povídají. "Nejšťastnější jsem, když si doma nátahnu bačkory a sednu si před krb," říká Angličan.Francouz se ušklíbne: "Ach vy Angličani, jste tak konvenční. Nejšťastnější jsem na středozemní pláži s krásnou blondýnou."Severokorejec pokrčí rameny a říká: "To já takhle uprostřed noci, když ležím a najednou se ozve bouchání tajné policie a řev 'Kang Sung-Mee jsi zatčen!', tak jen zavolám Kang Sung-Mee nebydlí tady, ale v bytě naproti! Tak to jsem nejšťastnější."
Chang Man Yong, který pracuje v zemědělském družstvu, vyrazí jednoho dne na ryby a má štěstí. S povznesenou náladou se vrátí domů a ukazuje ženě úlovek: Podívej na ni. Dáme si jí dnes smaženou?""Nemám olej na smažení," odtuší žena."Tak jí uvaříme," navrhuje muž."Nemáme hrnec!"Tak jí ugrilujeme.""Nemáme ani dříví!"Dopálený Chang Man Yong jde zpátky k řece a hodí rybu do vody. Ryba celá šťastná vystrčí hlavičku z vlna a radostně zvolá: "Ať žije generál Kim Čong-il!
Dva muži se baví v podzemní dráze v Pchjongjangu:"Jak se máš soudruhu?""Dobře, a ty?" "Soudruhu, nepracuješ náhodou pro Ústřední výbor Dělnické strany?" "Ne.""A nepracoval jsi pro něj dříve?" "Nepracoval." "Ani nikdo ze tvé rodiny pro Ústřední výbor nepracoval?" "Nikdo.""Tak se uhni! Šlapeš mi na nohu!"
Číňan, Rus, Japonec, Američan a Severokorejec, všichni policejní vyšetřovatelé, se trumfují, kdo má lepší schopnosti při pátrání a vyšetřování. Má rozhodnout soutěž. Každý tým dostane myš, kterou pak vypustí na úpatí veliké hory. Který tým myš najde a přinese jako první, vyhraje.Čínská policie zvolí techniku masové lidské vlny, tisíce policistů propátravají každý centimetr hory. Myš dostanou během jediného dne.Japonci nasadí čichový senzor, a jen během půl dne najdou myší díru a dostanou její obyvatelku.Rusové vyšlou robota s termovizí a ten myš najde a chytí během tří hodin.Američani najdou bleskově myš s pomocí satelitu a bleskové analýzy dat a vyšlou bezpilotní vznášedlo, které tvorečka chytí a přiveze během jediné hodiny.Severokorejci jdou do soutěže jako poslední. Ale místo toho, aby něco dělali, jen stojí. Rozhodčí jsou nervózní a ptají se: "Co to děláte? Máte hledat myš!"Po 10 minutách dovlečou Severokorejci psa, hodí ho do prachu a začnou ho surově mlátit a kopat. Pes to nevydrží a křičí: "Dost, prosím přestaňte! Přísahám, jsem myš. Jsem myš..."

Reklama

Výběr článků

Načítám