Hlavní obsah

Severoamerická protivzdušná obrana sleduje Santu, už je v Evropě

Colorado Springs
Aktualizováno

Velitelství severoamerické protivzdušné obrany NORAD oznámilo, že zachytilo pohyb sobího spřežení se Santa Clausem. Každou minutu dostává hlavní velitelství na letecké základně Peterson AFB v Colorado Springs informace z radarů a ze satelitů o jeho pohybu. Těsně před půl pátou SEČ se objevil v indonéské Surabaji a v půl v australském Broome. Kolem deváté večer byl už v Evropě v Helsinkách.

Foto: Profimedia.cz

Operační sál severoamerické protivzdušné obrany NORAD

Článek

Santa Claus se nejprve objevil na tichomořských ostrovech Tongatapu a Chatham. Už navštívil Fidži i Nový Zéland, Kamčatku, Sachalin, Japonsko a Koreu. Objevil se také ve východní Číně.

Poté dorazil do Evropy.  Objevil se v Moskvě i na Ukrajině.

NORAD při sledování Santa Clause používá nejmodernější techniku. O začátku jeho cesty získává informace z radarů monitorujících oblast severního pólu, kde žije a připravuje dárky pro děti. Pak jeho trasu sleduje ze satelitů na geostacionární dráze. Sobí spřežení většinou prozradí rudý nos soba Rudolfa. Se Santou se setkali i piloti stíhaček.

Severoamerická protivzdušná obrana sleduje pohyb Santa Clause od roku 1955. Tehdy se v tisku objevila reklama, že děti mohou zavolat Santa Clausovi, telefonní číslo ale vytiskli chybně. Děti se nedovolaly populární vánoční postavě, ale na centrálu předchůdce protivzdušného velení NORAD, zvaného CONAD.

Důstojníkovi, který tam sloužil, se dětí zželelo a slíbil jim, že pohyb sobího spřežení prověří na radaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám