Hlavní obsah

Severní Makedonie chce legalizovat marihuanu pro rekreační účely

– Skopje

Severní Makedonie zvažuje legalizaci užívání marihuany pro rekreační účely. V pátek o tom informoval server Balkan Insight s odvoláním na premiéra Zorana Zaeva, který si za vzor v této věci vzal Amsterodam. Podle Zaeva zvažuje kabinet povolení rekreačního užívání marihuany v kavárnách či ubytovacích zařízeních v metropoli Skopje a v dalších hojně navštěvovaných místech, jako je například historické město Ochrid.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Myšlenka je umožnit konzumaci marihuany v kavárnách - jak stávajících, tak nových - a v turistických místech včetně Skopje, pokud tato zařízení budou dodržovat určité standardy ventilace, budou mít certifikát o původu marihuany a tak dále," řekl Zaev německé stanici Deutsche Welle.

Uvedl také, že vláda předpokládá přísnou regulaci v této oblasti po vzoru Amsterodamu. Podle něj by se jednalo o součást plánovaného balíčku opatření na podporu ekonomiky, kterou těžce zasáhla koronavirová krize.

Zaev, který v uplynulých dvou letech sliboval zahájení veřejné debaty na toto téma, rovněž upozornil, že jeho sociálnědemokratická strana dosud ve věci nepřijala konečné rozhodnutí. Pokud by se většina veřejnosti vyslovila proti tomuto záměru, je připraven jej stáhnout, dodal.

Severní Makedonie umožnila prodej marihuany pro lékařské účely v lékárnách v roce 2016. Konopí tehdy začalo legálně pěstovat několik firem. Nevládní organizace podporující legalizaci si však stěžovaly, že zákony nahrávaly velkým producentům, zatímco ty malé de facto potíraly. Jedním z těchto velkopěstitelů je podle severomakedonských médií také premiérův bratr Vice Zaev.

"Kvalitní předpisy v této oblasti mohou zemi přinést několik výhod, jako je regulace obchodu s marihuanou, omezení zločinnosti a samozřejmě prospěch pro hospodářství, hlavně v sektoru cestovního ruchu a pohostinství," řekl ministr spravedlnosti Bojan Maričić.

Z okolních balkánských zemích letos Chorvatsko navrhlo zákon, který by marihuanu zcela legalizoval jak pro lékařské, tak pro rekreační účely. Momentálně se o něm vede veřejná debata.

Reklama

Výběr článků

Načítám