Hlavní obsah

Sestry z Japonska jsou nejstaršími žijícími jednovaječnými dvojčaty na světě

Dvě sestry z Japonska byly zapsány do Guinnessovy knihy rekordů jako nejstarší žijící jednovaječná dvojčata na světě. Nyní je ženám skoro 108 let. Informace o rekordu byla zveřejněna v pondělí, tedy v den, kdy Japonsko slaví Den úcty ke starým lidem, napsala agentura AP.

Foto: Guiness World Records

Ženy dnes žijí odděleně, certifikáty jim byly zaslány do jejich domovů důchodců.

Článek

Sestry Umeno Sumijamaová a Koume Kodamaová se narodily 5. listopadu 1913 na ostrově Šódošima v jihozápadním Japonsku jako třetí a čtvrté dítě z 11 sourozenců.

Rekord nejstarších žijících jednovaječných dvojčat překonaly 1. září ve věku 107 let a 300 dní. Ženy, které držely rekord dosud, pocházely rovněž z Japonska a do Guinnessovy knihy rekordů byly zapsány ve věku 107 let a 175 dní.

Japonsko má nejrychleji stárnoucí populaci na světě. Zhruba 29 procentům z 125 milionů Japonců je podle oficiálních údajů 65 nebo více let. Zhruba 86 510 z nich je 100 let nebo více, přičemž asi polovina z těchto lidí oslavila své 100. narozeniny letos.

Sestry Umeno a Koume se rozdělily po dokončení základní školy. Kodamaová se stala služebnou na ostrově Kjúšú, kde se později také vdala. Sumijamaová zůstala na ostrově, kde vyrostly, a založila tam vlastní rodinu. Sestry uvedly, že byly v dětství terčem šikany, jelikož v Japonsku panovaly předsudky vůči dětem z vícečetných porodů.

Nejstarší člověk světa slaví narozeniny

Koktejl

Do svých 70 let se sestry setkávaly jen zřídka, jelikož byly zaneprázdněny vlastními rodinami. V pozdějším věku však spolu podnikly pouť do některých z 88 chrámů na ostrově Šikoku a užívaly si společné chvíle. Podle jejich rodin sestry často žertovaly, že přežijí dřívější držitelky rekordu, které se díky svému vysokému věku i humoru v 90. letech těšily velké oblibě veřejnosti.

Vzhledem k protikoronavirovým opatřením byly certifikáty ženám odeslány do dvou domovů pro seniory, kde nyní žijí. Sumijamaová své potvrzení přijala se slzami štěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám