Hlavní obsah

Senátorka dokázala Trumpovi svůj indiánský původ. Teď čeká na splnění slibu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká senátorka Elizabeth Warrenová, kterou prezident Donald Trump kvůli tvrzení o domorodém původu posměšně nazývá falešnou Pocahontas, v pondělí zveřejnila závěry testu své DNA. Prominentní expert podle ní zjistil, že má skutečně nevelké procento indiánské krve. Trumpa, který slíbil dát peníze na charitu, pokud politička prokáže domorodý původ, vyzvala ke splnění závazku. Prezident opáčil, že nikdy nic podobného neslíbil, uvedla agentura Reuters.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Elizabeth Warrenová

Článek

Demokratka Warrenová, která patří k možným prezidentským kandidátům pro volby v roce 2020, podle mnohých komentátorů zveřejněním výsledků testu zahájila svou volební kampaň.

Její ostré slovní výmeny s Trumpem začaly již před dvěma lety, kdy se ucházel o prezidentský úřad. Warrenová tehdy patřila k nejhlasitějším stoupencům jeho konkurentky Hillary Clintonové a Trump na její útoky reagoval tím, že ji označil za legendární indiánku Pocahontas.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Po několika dalších slovních přestřelkách letos v červenci prohlásil, že dá milión dolarů (22 miliónů korun) na jí vybranou charitu, pokud svůj původ dokáže. Warrenová požádala profesora Carlose Bustamanteho ze Stanfordovy univerzity, aby provedl genetické testy.

Před šesti až deseti generacemi

„Fakta dokazují, že rozhodně ve svém rodokmenu máte předky z řad původních obyvatel Ameriky,” uvedl Bustamante podle agentury AP. Podle jeho závěrů domorodý předek Warrenové žil před šesti až deseti generacemi a není možné stanovit, z jakého kmene pocházel.

Trump její výzvu zpochybnil a prohlásil, že slib, který učinil na červencovém mítinku v Montaně, nikdy nevyřkl.

„Máte snad problémy s pamětí? Měli bychom zavolat doktora?” ptala se Trumpa na Twitteru Warrenová, která jej vyzvala k zaslání zmíněného miliónu organizaci indiánských žen.

Prezident později svůj postoj upravil s tím, že peníze pošle pouze v případě, že bude moci na test sám dohlížet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám