Hlavní obsah

Sebevrah se vrhl z Niagarských vodopádů, jako třetí v historii přežil

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Niagara Falls

Návštěvníci jedné z nejslavnějších turistických atrakcí světa se v pondělí nestačili divit vlastním očím. Asi 40letý muž se před jejich zraky vrhl z Kanadské podkovy do zpěněných vod řeky Niagary. Zatím není jasné, jaký pro to měl důvod, jisté ale je, že pád z výšky 53 metrů přežil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muž přežil skok z Niagarských vodopádůVideo: Reuters

 
Článek

Muž, jehož jméno nebylo zveřejněno, se podle agentury Reuters stal teprve třetím člověkem, o kterém se bezpečně ví, že pád z Niagarských vodopádů bez použití bezpečnostních pomůcek přežil. Zdá se ale, že to neměl vůbec v plánu.

Svědci v dopoledních hodinách nahlásili policii, že viděli muže, který vyšplhal na sedm metrů vysoký zátaras nad okrajem vodopádů a bez váhání skočil dolů.

O několik okamžiků později se vynořil v řece nedaleko vyhlídky. Policejní hlídka ho lokalizovala na kamenitém pobřeží ve vodě, která mu dosahovala asi po pás.

„Dostal se až ke břehu. Musel ho smést vír, byl ale schopen se odtamtud dostat sám. Štěstěna stála při něm. Kdyby zůstal v hlavním proudu, řeka by ho spláchla,“ uvedl pro kanadská média velitel čety hasičů v Niagara Falls Dan Orescanin.

Zřejmě chtěl skončit se životem

Záchrana trvala asi 30 minut a podílely se na ní posádky z několika záchranných agentur. Jako první se k muži dostal seržant Chris Gallagher z policejního oddělení. "Skokan" byl prý při vědomí a zprvu i mluvil, pak ale utichl.

Podle hasiče Orescanina měl patrná zranění hrudníku, zlomená žebra a propíchnutou plíci. Letecky byl přepraven do nemocnice v Hamiltonu v kanadské provincii Ontario. Podle mluvčí nemocnice měl kritická ale nikoli život ohrožující zranění.

Policie se bezprostředně poté začala zabývat tím, jak a proč muž do vody skočil. Zatím vše nasvědčuje tomu, že šlo o sebevražedný pokus.

Pouze dva lidé před ním přežili

V roce 2009 s poraněním hlavy přežil skok do vodopádů 30letý Kanaďan, jehož jméno se nedostalo na veřejnost. O šest let dříve se do zpěněných vod Niagarských vodopádů vrhl Kirk Jones z Michiganu. Jako zázrakem podle deníku Daily Mail vyvázl jen s modřinami, odřeninami a naraženými žebry.

Niagarské vodopády

Niagarské vodopády je souhrnný název pro tři vodopády na 54 kilometrů dlouhé řece Niagara. Hlavnímu z nich se říká Kanadská podkova a je jednou z nejpopulárnějších turistických atrakcí světa. Každou vteřinu přes jeho okraj ve výšce 53 metrů proteče asi 2,6 miliónu litrů vody. Spolu s Americkým vodopádem a takzvaným Svatebním závojem (Bridal Veil Falls) pak tvoří hranici mezi Spojenými státy a Kanadou.

Desítky let zpátky se dobrodruzi pokoušeli zdolat tyto vodopády v sudech a podobných ochranných prostředcích. Pokoušeli štěstí, které ovšem mnohé z nich ve zpěněných vodách opustilo. Teď jsou podobné kousky zakázané a mohou být podle agentury Reuters potrestány pokutou, nebo dokonce vězením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám