Hlavní obsah

Samci tučňáka v australském akváriu dostali k adopci vejce

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si pracovníci podmořského akvária v Sydney všimli, že pouto, které si vytvořili samci Sphen a Magic, bude o něco silnější než běžné přátelství, rozhodli se na zkoušku opatřit samcům falešné vejce. Ukázalo se, že samci se o něj vzorně starají, a tak jim odborníci nakonec dali vejce pravé.

BEZ KOMENTÁŘE: V akváriu dostali dva samci tučňáka k adopci vejceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Během období páření tučňáků oslích si zaměstnanci Sea Life Aquarium v australském Sydney povšimli vztahu mezi samci Sphenem a Magicem. O jejich vztahu svědčily vzájemné interakce i fakt, že Sphen přidával kamínky do hnízda, na kterém seděl Magic.

Nový pár se dal v akváriu dohromady letos, když společně začali stavět hnízdo. Zaměstnanci akvária nejprve dali samcům atrapu vejce, aby zjistili, jestli je pouto mezi oběma samci skutečné. Když viděli, že o něj oba pečují velice starostlivě, vyměnili falešné vejce za pravé.

Oběma samcům se tak co nevidět narodí mládě, o které budou společně pečovat. Jak dodala kurátorka oddělení tučňáků Tish Hannanová, krmení a péče o mládě jsou u tučňáka oslího rozděleny stejně, takže mezi rodičovstvím párů s opačným pohlavím a stejným pohlavím prakticky nejsou žádné rozdíly.

Jak Hannanová dodala, ve volné přírodě tučňáci oslí kladou dvě vejce, ale zdroje mají jenom na vychování jednoho potomka. „Záložní“ vejce je tak odsouzeno k záhubě. Původní rodiče, kterým zaměstnanci akvária vejce odebrali, si zmizení druhého vejce prakticky nevšimli.

První byl dojemný příběh Roye a Sila

Vztahy mezi tučňáky stejného pohlaví nejsou ničím výjimečným, ostatně projevy homosexuálního chování lze vidět u všech živočichů, kteří se pohlavně rozmnožují. Asi nejznámějším párem stejného pohlaví jsou tučňáci Roy a Silo ze zoologické zahrady v newyorském Central Parku.

Jejich vztah započal v roce 1998. O rok později se pokoušel pár vysedět kámen, který se vzdáleně podobal vejci, a následně se tučňáci pokoušeli ukrást vejce ostatním párům. V roce 2004 dostali opravdové vejce a úspěšně vychovali samičku Tango.

Dojemný příběh ale happyend neměl. Pár byl vyštván ze svého hnízda agresivnější dvojicí tučňáků a Silo si nakonec našel jiného partnera, samičku Scrappy. Roy se přidal ke skupině nezadaných tučňáků.

Ačkoliv můžeme s jistotou hovořit o pravidelném výskytu homosexuálního chování u zvířat, nemohou u nich vědci stoprocentně potvrdit homosexualitu jako takovou. Příčiny homosexuálního chování totiž mohou být u různých zvířat různé. Studie z roku 2010 například tvrdí, že u tučňáků je homosexuální chování podmíněno nedostatkem samiček.

Reklama

Výběr článků

Načítám