Hlavní obsah

Ruští voliči chtějí teplo a vodu výměnou za své hlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Teplo a vodu výměnou za své voličské hlasy požadují před volbami do ruské Státní dumy obyvatelé měst a vesnic v různých regionech. Lidé, kteří jsou zmrzlí a unavení bezvýsledným bojem s místními úřady, pořádají mítinky a vyhrožují, že budou bojkotovat místní kandidáty, pokud nesjednají nápravu. Nestačí jim však jenom sliby. Šanci zvítězit dostávají politici, kteří do zmrzlých bytů posílají řemeslníky s nářadím.

Článek

Obyvatelé vesnice Děvnicy v Jaroslavské oblasti odmítli volit, pokud v jejich obci nebude znovu otevřena pošta a ve škole se nezačne topit. Tvrdí, že vesnické vedení pro ně nedělá nic a dosavadní poslanec prý nehnul ani prstem. Nového prý volit nebudou, pokud budou ve školních třídách děti i učitelé mrznout.

Do voleb se možná umyjí

Ve městě Vologda se vzbouřilo hned několik čtvrtí. Obyvatelé tamních domů už několik týdnů žijí v promrzlých bytech a nemohou se umýt. I oni tvrdí, že k volbám nepůjdou, když se do neděle neohřejí. Podobná situace je i v Přímořském kraji. S nedostatkem vody se tam vedení snaží vypořádat již od září. Dnes agentury hlásily, že se v obci Kirovskij podařilo naplnit alespoň jednu vodní nádrž. Ve Vladivostoku zásoby vody ubývají, ale režim šetření trochu polevil. Voliči se radují, že díky blížícím se volbám se mohou alespoň umýt.

Opravu vodovodního potrubí požadují voliči v Ivanovu. Nechtějí však jen sliby od budoucích poslanců, ale konkrétní činy. "Vy tam jen blábolíte a chechtáte se, zatímco my tady mrzneme. My vám prostě už nevěříme. Nechceme vás poslouchat, chceme teplo v bytech. Jinak nebudeme hlasovat," vzkázala kandidátům na poslance obyvatelka Ivanova v televizním vysílání. Zástupci stran Jabloko a Rodina (Vlast) ihned přislíbili, že k ní pošlou své lidi. Strana Jednotné Rusko, která se televizních debat neúčastní, mezitím prostřednictvím vládních agentur oznámila počet bytů, ve kterých již zajistila opravy potrubí.

Na vesnici je situace tragická

Podle sociologických průzkumů jsou tři čtvrtiny ruských obyvatel nespokojení s tím, jak se komunální služby připravily na zimu. Dokonce v Moskvě je jen 37 procent obyvatel spokojeno se zásobováním jejich bytů teplem a teplou vodou. Nejhorší situace je v zimě na vesnici - jen 27 procent obyvatel tam uvedlo, že bez obav přežijí zimu.

Sociologové se nicméně shodují, že účast voličů v nedělních volbách nebude odlišná od situace v roce 1999. Domnívají se, že nehledě na veškeré protesty k volebním urnám přijde kolem 60 procent voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám