Hlavní obsah

Rowlingová žaluje Pentagon

Právo, rm
USA

Čarodějnický učeň Harry Potter si už dokázal poradit s draky, mozkomory, baziliškem i samotným Voldemortem, nyní však čelí nepříteli velmi reálnému - americké armádě.

Foto: Sdružení Jesenicko

Kamenný slon pod vrcholem Králického Sněžníku

Článek

Autorka veleúspěšné románové série Jeanne Kathleen Rowlingová se soudí s velením sil Spojených států: Pentagon totiž do manuálu pro vojáky převzal bez ohledu na vydavatelská práva postavy až příliš podobné hrdinům příběhu.

V komiksových příbězích kreslených pro pobavení vojáků se sice profesor Snape změnil na Snappyho, Hermiona Grangerová na slečnu Rangerovou a profesor Brumbál na Rumpála, podobnost je ale evidentně za hranicí náhody.

Nechybí ani ústřední hrdina v kulatých brýlích, který jako by Harry Potterovi z oka vypadl. "Paní Rowlingová i společnost Warner Bros berou copyrightová práva velmi vážně," řekl jeden z agentů spisovatelky.

"Nic nekopírujeme, protože by to bylo ilegální," ohradil se mluvčí americké armády.

Reklama

Související témata:

Související články

Rowlingová dokončila šestého Harryho Pottera

Osmatřicetiletá Joanne Kathleen Rowlingová připravila pro své čtenáře vánoční dárek. Dokončila totiž šesté pokračování dobrodružných příběhů Harryho Pottera....

Autorce Harryho Pottera se narodilo děvče

Britská spisovatelka Joanne Kathleen Rowlingová, kterou proslavily knihy o chlapeckém kouzelníkovi Harry Potterovi, porodila v neděli večer třetí dítě,...

Výběr článků

Načítám