Hlavní obsah

Rovnoprávnost i na semaforech. V Austrálii mají světla se ženskými postavičkami

V úterý v australském Melbourne naistalovali semafory zobrazující ženské postavy místo běžných panáčků. Tento krok měl podle autorů myšlenky přispět genderové vyrovnanosti, dočkal se však rozpačitého přijetí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ženské semafory v australském MelbourneVideo: AP

 
Článek

Semafory budou na rušné křižovatce v centru města po dobu 12 měsíců, které byly stanoveny jako zkušební lhůta. Stojí za nimi nezisková organizace The Committee for Melbourne, která sdružuje více než 120 obchodních a občanských spolků.

„Myšlenkou je mít dopravní světla se ženským zastoupením a stejně tak i mužským zastoupením, aby se snížila tato neúmyslná předpojatost,“ uvedla pro australský zpravodajský web ABC šéfka organizace Martine Lettsová, podle které jsou mužské postavičky na semaforech diskriminující vůči ženám.

Cílem prý je dosáhnout rovnoměrného zastoupení mužských a ženských postaviček na všech semaforech ve státě Victoria. Má jít o demonstraci toho, že půlka populace je tvořena ženami a měla by proto být zastoupena i na semaforech.

Sukně. Nejde o stereotyp?

Mnoho obyvatel Austrálie se ale domnívá, že se jedná o zbytečný krok. „Obyčejný lid státu Victoria zajímá především jistota práce, rostoucí kriminalita a dopravní infrastruktura,“ řekl Evan Mulholland z Institutu veřejných záležitostí.

Lidé na sociálních sítích si pak stěžovali, že je to vyhazování peněz, protože se jedná jen o politický krok. Další pak upozorňovali, jestli tyto semafory, které mají ženy zrovnoprávňovat, náhodou nepodporují stereotypy, protože ukazují ženy v sukni.

Web stanice ABC dodal, že výměna šesti semaforů vyjde na 8400 australských dolarů, což je asi 160 tisíc korun. Autoři projektu ale uvedli, že není financován z veřejných zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám