Hlavní obsah

Roj komárů na Kamčatce připomínal tornádo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled se zdá, že jde o klasické tornádo. Ve skutečnosti se však ruským poloostrovem Kamčatka o víkendu prohnal obrovský roj komárů. Ačkoliv tento výjev vypadá děsivě, podle entomologů místním obyvatelům žádné nebezpečí nehrozilo, neboť se z větší části jednalo o samce, kteří na člověka neútočí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Projížděl jsem mrakem komárů několik stovek metrů. Nebyl to příjemný zážitek, protože jsem sotva viděl cestu. Okna jsem se otevřít neodvážil,“ svěřil se deníku Daily Mail obyvatel oblasti Ust-Kamchatsk nacházející se na východním břehu ruského poloostrova.

Podle odborníků obyvatelům žádné nebezpečí nehrozilo. „Jedná se o samce, kteří se rojí kolem několika samic  – není na tom nic špatného,“ řekla tamním médiím entomoložka Lyudmila Lobkova.

Uvedla také, že samci komárů na lidi neútočí. Nesají krev, ale živí se rostlinnými nektary. Samičky ostatně také, kromě toho ale potřebují i krev savců jako zdroj bílkovin pro vývoj vajíček.

Obyvatelé Kamčatky jsou na roje komárů zvyklí, tento rok je ale hmyzu dle jejich slov na poloostrově víc než obvykle. U návštěvníků, kteří na něco takového nejsou připraveni, tak prý nadměrné množství komárů může vyvolat lehkou paniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám