Hlavní obsah

Rodina chytila na dovolené extrémně vzácnou chobotnici. Skončila na talíři

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Američan řeckého původu Labros Hydras chytil nedávno s dětmi na dovolené ve své rodné zemi chobotnici, která měla jen šest chapadel. Jedná se o pouze druhý zaznamenaný exemplář v historii, 49letý muž ale netušil, jak vzácný úlovek drží ve svých rukou, a chobotnici zabil, usmažil a snědl. Poté, co si uvědomil svou chybu, začal zpytovat svědomí.

Foto: Profimedia.cz

Labros Hydras pózuje se svým synem a dcerou s chobotnicí se šesti chapadly

Článek

Hydras podle listu The Telegraph jezdí na dovolenou do Řecka každý rok. Vždy, když se mu tam podaří chytit chobotnici, tak ji podle místní tradice zabije a úlovek donese do nejbližší taverny, kde mu ho kuchař upraví.

Zadařilo se mu i letos. Chobotnici se šesti rameny chytil při šnorchlování se svými dvěma dětmi. Pyšně se s ní fotil do rodinného alba a už se těšil, až si na ní pochutná.

Hlavonožce zabil a odnesl ho kuchaři. Ten si ale vzácnost úlovku uvědomil a odmítl ho Hydrasovi uvařit. Rodilý Řek, který je dnes americkým občanem, si proto chobotnici usmažil sám přesně tak, jako už to udělal mnohokrát předtím.

Foto: Profimedia.cz

Vzácná chobotnice skončila usmažená na talíři

Později mu ovšem kuchařova slova začala vrtat hlavou a spojil se se svým kamarádem biologem. Ten mu vysvětlil, že se jednalo o druhý chycený a zaznamenaný exemplář šestiramenné chobotnice v historii.

„Jezdíme do Řecka každý rok a vždy, když chytíme chobotnici, tak děláme to samé, takže jsem o tom nepřemýšlel. Chtěl jsem zjistit víc, ale neměl jsem k dispozici internetové připojení, tak jsem zavolal kamarádovi, který je biologem, a ten mi řekl pravdu. Byl jsem šokovaný,“ uvedl Hydras.

Snaží se o nápravu

Američan si uvědomil svou chybu, snaží se dělat vše pro to, aby ji alespoň částečně napravil. Athénskému centru mořského výzkumu poskytl veškeré detaily a fotografie a snaží se zvýšit povědomí o existenci chobotnic se šesti chapadly.

„Je to to nejmenší, co můžu udělat vzhledem k mé ignoraci a vině, kterou cítím za zabití takto vzácného zvířete,“ dodal nešťastník.

První zaznamenaný exemplář šestiramenné chobotnice našli v roce 2008 rybáři u pobřeží severního Walesu v pasti na humry. Hlavonožec byl pojmenován Henry po králi Henrym VIII., který měl šest manželek, a stal se atrakcí v mořském centru v anglickém městě Blackpool.

Podle biologů se nejedná o nový druh chobotnice, ale o chybu při vývoji běžných osmiramenných chobotnic. Druhým možným vysvětlením je, že se hlavonožci zranili, přišli o chapadla a rány se jim postupem času zahojily, ale vzhled obou nalezených exemplářů tomu nenasvědčoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám