Hlavní obsah

Rodiče si ubránili právo pojmenovat svého syna Lucifer

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dan a Mandy Sheldonovi měli jasno. Jejich syn by měl nést jméno Lucifer. Když však chtěli toto jméno zaregistrovat na matrice v Chesterfieldu, nesetkali se s pochopením. Matrikářka jim řekla, že toto jméno, které odmítají registrovat třeba i na Novém Zélandu, synovi dát nemohou. S tím se ale britský pár z hrabství Derbyshire odmítl smířit a svůj boj nakonec vyhrál.

Foto: Profimedia.cz

Těžko předjímat, jaké povolání si chlapec v dospělosti vybere.

Článek

Sedmatřicetiletý otec dítěte britskému deník Sun prozradil, že mu na matrice pracovnice mimo jiné řekla, že by dítě s tímto jménem nemělo šanci sehnat práci a učitelé by ho nemuseli chtít vyučovat. Zkrátka se mu slušně snažila říci, že by to v životě jeho syn neměl lehké. Jenže s tímto přístupem nepochodila.

„Snažil jsem se vysvětlit, že nejsme věřící a že Lucifer znamená v řečtině 'nosič světla', případně 'ráno', ale ta žena mi nenaslouchala,” uvedl muž s tím, že je se ženou komplikace překvapily. Jméno Lucifer se jako označení pro ďábla objevilo poprvé v Bibli krále Jakuba roku 1611.

Poté, co rodiče vznesli stížnost, prý žena jméno pro malého chlapce vztekle odsouhlasila.

Na Novém Zélandu by to neprošlo

„Omlouváme se, pokud byli rodiče uražení, ale je prací našich matrikářek, aby lidem v těchto věcech radily, protože si lidé nemusí být vědomi významu některých slov či asociací, které mohou vzbuzovat,” stojí ve vyjádření místní radnice.

Na druhé straně světa je však situace trochu jiná. V roce 2013 zveřejnil Nový Zéland seznam zakázaných jmen pro děti. Na seznamu figurovala mimo jiné jména Lucifer, Kristus nebo Mesiáš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám