Hlavní obsah

Roboti pronikli do literární soutěže

Před desetiletími začali pracovat u výrobních linek, pak se vyvinuli v šachové mistry a převzali kontrolu nad auty bez řidiče. A nyní roboti navržení japonskými vědci pronikají dokonce i do oblasti kultury – a píšou povídky i romány.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příběh částečně sepsaný programem umělé inteligence před časem prošel prvním kolem japonské literární ceny. A i když si neodnesl literární ocenění Hošiho Šiničiho, porotci příběh pochválili, byť postavy jim připadaly poněkud charakterově ploché.

Úspěšný program je dílem vědců z Future University v severojaponském městě Hakodate. Počítač nesestavil celý příběh od začátku, ale skládal věty na základě vstupních dat zadaných lidmi.

Dostal například zadání přiřadit prvky času, počasí a toho, co daná postava dělá. A pak už hladce pokračoval sám: „Toho zamračeného dne visely mraky velmi nízko. Uvnitř ale vládla dokonale usměrňovaná teplota a vlhkost. Joko lenivě seděla na pohovce a krátila si čas hraním zbytečných her.“

Umělá inteligence je vítána

Cena Hošiho Šiničiho, udělovaná na počest jednoho z nejvýznamnějších japonských spisovatelů sci-fi, je výjimečná tím, že nejen umožňuje, ale dokonce povzbuzuje k účasti také autory vybavené umělou inteligencí.

Letos se mezi 1450 přihlášenými díly objevilo 11 napsaných robotem s lidskou pomocí. Čtyři z nich byly dílem týmu z Future University vedeného Hitošim Macubarou. Porotci ovšem netušili, kteří autoři jsou lidé, a kteří roboti. Jeden příběh jim nicméně poskytl jistý náznak, protože se jmenoval „Den, kdy počítač napsal román.“

Obsahuje například i následující pasáž, která naznačuje, že lidští spisovatelé ještě nemusejí házet „pero do žita“. „Zachvěl jsem se radostí, což jsem pocítil poprvé, a vzrušeně jsem pokračoval v psaní. Den, kdy počítač napsal román! Počítač v sevření vlastního vytržení přestal sloužit lidem.“

V dalším přihlášeném příspěvku nazvaném „Má práce“, říká jedna postava druhé: „Slyšel jsi včerejší zprávy? Jak se snižuje počet pracovních příležitostí, protože lidi nahrazují levní, chytří humanoidní roboti?“

Musí se zlepšit

Jeden z porotců, spisovatel sci-fi Satoši Hase, novinářům řekl, že ho překvapilo, že úspěšný příběh byl tak dobře strukturovaný. „Než ale bude moci vyhrát cenu, musí překonat jisté problémy, například větší živost v popisech postav“ citoval jej zpravodajský web The Times.

Macubara také připouští, že je ještě potřeba doladit řadu problémů, než budou moci počítačové programy produkovat plynulou prózu. Už teď ale mohou tvořit řádky pro haiku, kde je třeba dodržet pravidla týkající se počtu slabik v celé básni.

Reklama

Výběr článků

Načítám