Hlavní obsah

Revitalizace po polsku: zelené náměstí nahradila kamenná poušť

Právo, Pavol Minárik
Wloclavek

Z poklidného a hezkého náměstí Stary Rynek v polském městě Wloclavek se po revitalizaci za 6,3 miliónu zlotých (41,5 miliónu Kč) stala kamenná pustina. Dvojice snímků náměstí, před „revitalizací” a po ní, oběhla celé Polsko rychlostí blesku. Na hlavy městských úředníků se snesla tak silná vlna kritiky, jaká v zemi zřejmě už dlouho nezazněla.

Foto: Slawomir Bienkowski

Článek

„To snad ani není možné, zřejmě si někdo popletl pořadí textů pod obrázky. Horší vtip jsem už dlouho neviděl,” tak zní jedna z nejtypičtějších reakcí pobouřených diskutérů na polských zpravodajských portálech. Nutno podotknout, že jde také o jednu z těch nejslušnějších.

„Vůbec nejde o žert, ale revitalizaci podle představy místních radních, kteří příjemné zelené prostředí zaměnili za 2650 metrů čtverečních kamenné plochy,” napsal v úterý polský portál Onet.pl.

Vyjma peněz daňových poplatníků byly na přestavbu použity také dva milióny zlotých, tedy asi 13,3 miliónu korun z eurodotací.

Místní: Bude dobré na demonstrace proti radním

„Revitalizované náměstí bude dobře sloužit obyvatelům našeho města, hlavně mladí lidé využijí jeho plochu pro jízdu na kole či kolečkových bruslích,” uvedla pro Onet.pl zástupkyně magistrátu Aleksandra Bartoszewska a dodala, že se nové náměstí velmi líbí i návštěvníkům města.

Obyvatelé města Wloclawka mají však na nové náměstí zcela odlišný názor.

„To není náměstí, ale kamenná verze pouště Gobi. Bude dobré tak akorát na velké demonstrace proti ignorantům, kteří ho dali postavit. Změnit zelené náměstí na betonovou džungli, to snad ani nemůže být pravda,” zní z úst místních.

Obyvatelé 120tisícového polského města se se smutným osudem náměstí prý nehodlají smířit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám