Hlavní obsah

Ránu slyšel, když byl zrovna na záchodě. Na zahradu mu spadl meteorit

Novinky, Matěj Pálka

Když sedíte na záchodě a najednou slyšíte ránu, která otřese celým vaším domem, tak to zrovna není něco, z čeho byste se za normálních okolností měli radovat. Na zahradu 65letého Thajce Somrita Boonpenga však v ten den doslova spadlo bohatství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muži spadl na zahradu meteoritVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Když 8. prosince uslyšel ze zahrady v Buriramu na severovýchodě Thajska Somrit Boonpeng ohromnou ránu, myslel si zprvu, že se někdo snaží vloupat do jeho domu. Tiše se zvedl z toalety a přešel ke vchodovým dveřím. Odvážil se podívat z okna a tam místo zloděje našel na zemi lesknoucí se horninu.

Nadšenci hledají úlomky meteoritu, který spadl v Jizerkách

Věda a školy

Somrit Boonpeng okamžitě zavolal na svou ženu Toy a společně si šli prohlédnout, co jim to na zahradě přistálo. S úžasem zjistili, že se jedná o spadlý kus meteoritu.

Čeká na vyčíslení ceny

Kámen, který jim dopadl na zahradu, má průměr kolem 5 cm a váží zhruba 500 gramů. Pár, který dosud žil v nuzných podmínkách, tak věří, že k nim konečně doputovalo dlouho hledané štěstí.

Toho se ihned pokusil využít jistý místní podnikavec, který manželům za meteorit nabízel 100 tisíc bahtů, tedy v přepočtu zhruba 72 tisíc korun. Pár se ale nenechal zlákat. Manželé si dobře byli vědomi příběhu Josuy Hutagalunga, kterému spadl meteorit na střechu a on kámen prodal výrazně pod cenou.

Na zahradě mu přistál meteorit, teď je z něj milionář

Koktejl

„Čekám, až sem přijede znalec z nějakého ústavu a pomůže mi s vyčíslením ceny kamene,“ svěřil se pro agenturu AP 65letý Thajec.

Cena meteoritů, které mohou být staré asi 4 miliardy let a obsahují značné množství mimozemské rudy a niklu, může u těch opravdu vzácných dosahovat až milionů korun za gram.

Reklama

Výběr článků

Načítám