Hlavní obsah

Půlmiliónová letka evropských špačků děsí USA

Novinky, Jakub Kynčl

Statisíce evropských špačků brázdí nebe nad americkým Sacramentem. Působí to jako výjev z Hitchcockova hororu Ptáci a lidé při sledování ptačí eskadry opravdu působí nejistě. Zastavují své automobily a sledují, jak půl miliónu špačků tvoří na nebi nejrůznější obrazce.

Článek

Masivní letka špačků do USA přiletěla z Evropy. Neuvěřitelné obrazce, které ptáci vytvářejí, byly natočeny mobilním telefonem u dálnice v pátek.

"Nejdříve to vypadalo jako takový podivný mrak, ale poté to začalo dělat nějaké obrazce, vůbec netuším, co to dělají. Je to až trochu děsivé, člověka z toho mrazí," uvedl Jeff McLeod, který byl jedním z těch, kteří zastavili svůj automobil a udiveně sledovali podivný výjev.

"Často člověk uvažuje, jak jich může letět takové množství a přitom do sebe nenarazit. A je to opravdu zvláštní, nikdy neuvidíte, že by do sebe dva špačci v takovém obrovském hejnu narazili. Mají neuvěřitelné manévrovací schopnosti," uvedl profesor biologie Jeri Langham, který odhadl počet špačků v hejnu na půl miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám