Hlavní obsah

Ptáci útočící na 5G vysílače? Konspirátoři jásají nad virálním videem

Novinky, tcs

Výraz 5G je v současnosti jedním z nejsilnějších zaklínadel konspiračních teoretiků. Sítě 5G mohou podle nich ovládat lidi nebo aspoň způsobovat rakovinu, i když v dnešní době je populární spíše šíření nemoci covid-19. Nedávné video, které se lavinovitě šíří internetem, údajně zachycuje ptáky útočící na 5G vysílač. Konspirační teoretici mají žně, ale je tu jeden problém. Nejde o 5G vysílač a ptáci na videu na nic neútočí.

Foto: otisk Twitter

Záběry z konspiračního videa

Článek

Video bylo poprvé zveřejněno 7. května na youtubovém kanále s názvem Elmoochoo Dingdong. Zda to byl jen vtípek, nebo vážně míněný příspěvek se už asi nedozvíme, protože bylo záhy smazáno. Jiné verze videa se ale začaly šířit jen o pár dní později pokaždé s trochu jiným popiskem.

„Ptáci útočící na 5G vysílač,“ byl ten nejčastější. „Hmm, možná, že něco vědí...“ zněl další popisek. Konspirační teoretici okamžitě nahrávku začali šířit a považovat za důkaz, nebo přinejlepším indicii škodlivosti 5G sítí. „Vysílače pravděpodobně narušují ptačí ‚radary‘,“ vysvětloval jeden z nich.

O vysílač 5G se nejedná

Ani v jednom videu nebylo uvedeno, kdy, a hlavně kde byla nahrávka pořízena. Serveru Lead Stories, který se na hledání a vysvětlování hoaxů specializuje, se však podařilo vypátrat, kde se nachází domnělý vysílač. Ornitologové pak vysvětlili ptačí chování.

Díky poznávací značce vozu australského státu Victoria, volantu na levé straně a ceduli firmy Kore se serveru podařilo vypátrat, že se vysílač nachází na předměstí Melbourne. Věž patří australskému operátorovi Vodafone, který potvrdil, že žádné 5G zařízení na vysílači umístěné nemá.

Chování ptáku je navíc naprosto normální. Potvrdil to Sean Dooley z organizace na ochranu ptáků BirdLife Australia. Podle něj jde o papoušky kakadu, i když je ze záběru těžké určit, jaký druh. „V Melbourne a okolí se vyskytují kakadu tenkozobí či kakadu naholící,“ uvedl Dooley.

Nic než hra

Podle něj oba tyto druhy patří k těm ptákům, kteří pravidelně poškozují telekomunikační věže či sloupy elektrického vedení. „Jsou známí tím, že mají rádi dráty či kabely, izolační materiály či kovové věci jako pozinkované střešní šrouby a hřebíky,“ vysvětlil Dooley.

Chování papoušků totiž není ničím jiným než obyčejnou hrou. „Tihle ptáci žerou energeticky vysoce výživná semena, takže mají spoustu času, aby si mohli vyvinout sociální hierarchii, prozkoumávat okolní svět a hrát si,“ sdělil Dooley. Činnost zachycená na videu je pohybová hra, při které ptáci svými zobáky zkoumají předměty ve svém okolí.

Muž zapálil telekomunikační vysílač, podobné případy se kvůli konspiracím množí

Koktejl

„Stručně řečeno, neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že ptáci si vybírají vysílač, protože je to 5G. Kakadu byli při stejném chování pozorováni při mnoha příležitostech na jiných budovách a lidských stavbách,“ zakončil Dooley.

Pandemie koronaviru poněkud překvapivě přinesla do popředí i zájem o 5G sítě. Řada lidí ve všech zemích je přesvědčena, že jsou škodlivé. V poslední době došlo i k několika útokům na vysílače.

Sítě 5G přinesou proti stávajícím standardům bezdrátového přenosu dat výrazné navýšení rychlosti až na 20 Gbit/s a snížení doby odezvy na několik milisekund. Bude to znamenat nejen rychlejší internet do mobilů, ale i možnost rozšíření tzv. internetu věcí, tedy například domácích spotřebičů připojených k datové síti. Český telekomunikační úřad ujišťuje, že provoz sítí 5G v ČR nepředstavuje žádné zdravotní riziko, a připomíná, že na stejných frekvencích pod 1 GHz dlouhou dobu běželo televizní vysílání ve formátu DVB-T. Technologie 5G nicméně bude nově používat také milimetrové vlny na frekvencích 26 GHz a 42 GHz a 57 až 66 GHz.

Reklama

Výběr článků

Načítám