Hlavní obsah

Muž zapálil telekomunikační vysílač, podobné případy se kvůli konspiracím množí

Novinky, nčs

Ještě před příchodem koronaviru byly novým mobilním sítím páté generace (5G) připisovány snad všechny možné negativní dopady na lidské zdraví. Postupem času došlo i na nový koronavirus, který mají vysílače podle nepodložených konspiračních teorií „rozsévat” do okolí. A útoky na vysílače se množí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ, který se nyní dostal až k soudu v anglickém Liverpoolu, se odehrál začátkem dubna. Sedmačtyřicetiletý Michael Whitty se přiznal ke žhářskému útoku na telekomunikační vysílač.

Při incidentu nebyl nikdo zraněn, po žháři tak zůstala „pouze” materiální škoda na vysílači, který patří společnosti Vodafone. Whitty se objevil před soudem prostřednictvím videokonference.

„Za činem se skrývá více vysvětlení, které by chtěl pan Whitty objasnit,” nastínil jeho advokát Andrew Allty. Soud si následně vyslechl materiál z mobilního telefonu obžalovaného a soudce Andrew Menary poté odročil jednání do 8. června.

Pandemie povzbudila plány na budování vysokorychlostních sítí 5G

Mobil

„Musíte počítat s tím, že je nevyhnutelné, že za takový čin musí následovat odnětí svobody,” uvedl však už během prvního slyšení soudce.

Úsměvné teorie

Jak napsala agentura Reuters, podle vědců, telefonních operátorů či vládních činitelů nemají podobné teorie s realitou nic společného. „Je to naprosto absurdní, nepravdivé a upřímně řečeno úsměvné. Pardon, odpověď je vcelku jednoduchá: 5G nemá žádný dopad na imunitní systém,“ reagoval na otázku ohledně šířících se konspirací imunolog a poradce americké vlády Anthony Fauci.

Konspirační teorie o 5G a covidu-19 zaplavují internet

Internet a PC

Navzdory vyvrácení konspirací se staly již desítky telekomunikačních vysílačů terčem žhářů. S podobnými problémy bojují i jiné země jako například Kypr, Nizozemsko či Irsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám