Hlavní obsah

Psa během novoročního ohňostroje netište, mohl by vás i pokousat, radí veterinářka

Novinky, Nšt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ke každoročnímu vítání nového roku patří pochopitelně oslava spojená s velkolepými ohňostroji. Zatímco lidem se nad oslňující zábavní pyrotechnikou tají dech, zvířata procházejí utrpením. Nejhůře jsou na tom asi psi, kteří mají mnohem vyvinutější sluch než lidé.

Zvířata a oslava Nového roku Video: Novinky

 
Článek

Reakce psa na ohňostroj může být různorodá. Nemusí na výbuchy vůbec reagovat a přistupují k nim jako k normálním zvukům, až právě po extrémní projevy strachu. „Ze strachu a z vyděšení může být pes agresivní. Může si myslet, že mu hrozí smrt. Když po něm majitel bude chtít sáhnout, může se bránit i zuby. Pokud jste se psem venku, může vám skočit pod auto a zběsile se někam prchnout. Přitom může dojít k úrazu,” řekla Novinkám veterinární lékařka Hana Dlouhá z pražské ordinace Asklepia.

V jiných případech se může strach z výbuchů u psů může projevit kňučením nebo agresí vůči svému okolí.

Foto: Novinky

Psi mají mnohem rozvinutější sluch než lidé.

„Je dobré psa včas pořádně vyvenčit, rozhodně s ním nechodit ven pozdě večer. Je nutné uzavřít všechna okna a zabezpečit vchody, aby pes nemohl mít prostor utéct,” radí veterinářka. Poté je dobré pustit nahlas televizi nebo rádio, aby se omezil venkovní hluk. „Vy jako majitel se musíte chovat klidně, aby od vás pes nepřijímal nervózní chování,” pokračovala Dlouhá.

Velký stres a hrůzu lze zmírnit přírodními léky, které je dobré podávat s časovým předstihem. V krajních případech je možné použít utišující medikamenty.

Foto: Novinky

Novoroční ohňostroj je pro volně žijící zvířata utrpením.

Výbuchy z petard a ohňostrojů působí trauma i volně žijící zvěři. „Registrujeme také více srážek aut se srnami, protože ze strachu vyběhnou z lesa. Velký problém mají labutě, ze strachu vylétnou a v panice narážejí do mostů,” sdělila Zuzana Pokorná, která je hlavní ošetřovatelkou Záchranné stanice pro volně žijící zvířata  v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám