Hlavní obsah

První polibek mu zachránil život. Američan zkolaboval na prvním rande s přítelkyní

Novinky, tcs

Na svou první schůzku zcela jistě nezapomene pár z Kalifornie. Po společně stráveném čase na paddleboardu totiž 56letý Max Montgomery dostal infarkt a zkolaboval. Zachránila ho rychlá první pomoc ženy, které předtím vyznal lásku.

Foto: Profimedia.cz

Maxe na prvním rande zachránila pohotová reakce jeho lásky.

Článek

Když 45letá anestezioložka Andi Trayonorová přijala pozvání na paddleboardový trénink od svého kamaráda Maxe, netušila ještě, že půjde o srdeční záležitost. A to jak v romantickém, tak lékařském smyslu.

Jejich netradiční seznámení proběhlo loni v říjnu, tento týden se se svým příběhem svěřili televizní stanici CBS.

Celou událost zachytil náhodou skladatel Alexander Baker, který natáčel časosběrné video s racky.

„Dva dny před naším prvním rande mi řekl, že mě má rád. Už nějakou dobu jsme byli přátelé a možnost strávit s ním víc času mě lákala,“ uvedla Andi, matka dvou dětí. V sobotu ráno 19. října tedy spolu vyrazili na pláž trénovat na paddleboardu. Až do doby, než vylezli z vody, Max netušil, že je něco špatně.

„Ještě večer jsem v pohodě uběhl šestnáct kilometrů. Neměl jsem vůbec tušení, že bych mohl dostat infarkt,“ přiznal Max. Jenže přesně to se stalo. Když pár zamířil k autu, ucítil muž v prsou ostrou bolest. „Říkal jsem si – jenom to dojdi k autu, musíš dojít k autu,“ popsal Max poslední chvíle, které si pamatuje.

Infarkt? To je trapné

K autu už Max nedošel. V půli cesty položil prkno a pak se bezvládně zhroutil na zem. „Okamžitě jsem k němu přiběhla a obrátila ho na záda. Byl v bezvědomí a neměl puls,“ řekla Andi. Okamžitě začala provádět oživovací úkony a volala o pomoc.

Zatímco Maxovi dávala masáž srdce a dýchání z úst do úst, seběhli se na místo další lidé, kteří byli poblíž. „Měli jsme štěstí, že jedna z nich byla zdravotní sestřička,“ uvedla Andi. Záchranka přijela během sedmi minut, oživit Maxe ještě na pláži se ale posádce nepodařilo ani elektrošoky.

Foto: Profimedia.cz

Max téhož dne v nemocnici již mimo ohrožení života.

„Když ho nakládali do sanitky, nevěděla jsem, jestli přežije,“ popsala anestezioložka chvíle strachu. Právě v sanitce se ale Max konečně probral.

„Skláněl se nade mnou chlápek a ptal se, jestli vím, co se přihodilo. Řekl jsem mu, že jsem měl infarkt a že je to trapné. Cítil jsem se trapně, protože jsem Andi konečně řekl, že ji mám rád, a ona mi řekla totéž. Jenže kdo chce chodit s někým, kdo měl právě infarkt?“ vysvětlil Max své pocity.

Foto: Profimedia.cz

Max a Andi navzdory tomu, že první rande nedopadlo dle jejich představ, jsou stále spolu.

Odpoledne zavolal Andi z nemocnice a omlouval se jí za to, co se stalo. „Já jsem hlavně pocítila úlevu, protože jsem měla vztek, že jsem konečně poznala někoho tak úžasného, a hned bych ho měla ztratit,“ svěřila se žena.

Pár teď učí základy první pomoci

Následujícího dne podstoupil Max operaci. Když se probral, řekl Andi, že pochopí, kdyby s ním nechtěla jít na druhé rande. Jenže pro Andi to vůbec nepřipadalo v úvahu. Několik týdnů po operaci pár znovu vyrazil na pláž.

„Jen jsme si povídali. Tak mu říkám: Teď už mě můžeš políbit doopravdy, vzpomíná Andi na schůzku, která už se obešla bez zdravotních trablí.

Foto: Profimedia.cz

V organizaci Paddle4good se pár věnuje výuce první pomoci.

Pár, který je spolu už deset měsíců, založil organizaci Paddle4good, která učí základy první pomoci. „Chceme přesvědčit lidi, že toho můžou hodně udělat, a především že můžou zachraňovat životy,“ řekl Max. „To, že prvním polibkem bylo dýchání z úst do úst, je vlastně magické, protože tu stále jsem a jsem vděčný, že si můžu vychutnávat polibky další,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám