Hlavní obsah

Prohlédněte si nejkrásnější šaty českých filmových princezen

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V barrandovském depozitáři mají na 300 tisíc kostýmů, mezi kterými najdete mnoho skvostů. Jednou z rarit jsou originální šaty českých pohádkových princezen. Jediný pohled na ně vás v mžiku přenese zpátky do dětských let. Plesové šaty Popelky nebo černé téměř pohřební šaty šíleně smutné princezny určitě pozná každý.

Nejkrásnější šaty českých pohádkových princezenVideo: Novinky

 
Článek

Většina z těchto vzácných šatů je vystavena v takzvané „pohádkové“ místnosti. Jde o nefalšované originály, které na sobě měly herečky během natáčení. Můžete si tak všimnout i toho, jak neuvěřitelně byly štíhlé. Například žluté šaty, které na sobě měla Helena Vondráčková, jakožto šíleně smutná princezna, jsou sotva v konfekční velikosti číslo třicet čtyři. Podobně je tomu i u plesových šatů Libuše Šafránkové, ve kterých okouzlila v roli Popelky svého prince. Snad nejmenší je pak kostým Arabely. Ten by oblékl opravdu málokdo.

Foto: Novinky

Sada šatů z Arabely. Z leva kostým královny, šaty Arabely a fialový oděv Xenie.

Naštěstí se ale do těchto vystavených šatů už nikdo soukat nebude. Jakožto raritní kousky jsou už dávno vyřazeny z koloběhu půjčování.

„Tyto šaty už není možné zapůjčit. Spadají do firemního dědictví a jsou určeny pouze k výstavám. Návštěvníci je tak mohou vidět při tematických prohlídkách,“ uvádí Věra Krátká, ředitelka divize Fundus. Některé z výstavních kostýmů dokonce spadají i do kulturního dědictví ministerstva kultury.

Některé ze šatů se dochovaly i ve více provedeních. Například černé smuteční šaty Heleny Vondráčkové z Šíleně smutné princezny existují hned dvakrát. Druhé na sebe během natáčení oblékl Josef Kemr v roli rádce, když se vydával za princeznu. Samozřejmě, že pro něj byly šaty vyrobeny o něco větší. „Pan Kemr byl velice štíhlý, i přesto jsou každé šaty jiné. Jak panu Kemrovi tak paní Vondráčkové se šily přímo na míru,“ vysvětlila Krátká.

Foto: Novinky

Takzvaná pohádková místnost plná známých filmových kostýmů.

Z pohádek se dochovaly často nejen kostýmy, ale také rekvizity. Například z Arabely si tak v barrandovském depozitáři můžete prohlédnout nejen její pohádkové žluto-bílé šaty a jezdecký kostýmek hlavní hrdinky, ale i kolekci kouzelných prstenů.

Trojice Popelčiných střevíčků

Snad největší množství kostýmů se podařilo dohledat k Popelce. „Z této pohádky se zachovalo přes třicet kusů různých obleků, což je opravdu vzácnost,“ potvrdila Krátká. Kromě plesových „červánkových“ šatů se dochovala i Popelčina lovecká vestička a také stříbrné svatební šaty, které na sobě měla Libuše Šafránková v závěrečné scéně. Prohlédnout si můžete i slavný Popelčin střevíček.

„V podstatě existují tři střevíčky. Dva párové a jeden nepárový, který má o něco vyšší podpatek. Aby vypadal při natáčení efektněji,“ doplnila Krátká.

Veškeré dochované kostýmy se dohledávají průběžně. Vedení depozitáře začalo schraňovat první kusy známých kostýmů v roce 2005. Dnes už jsou díky tomu schopni pořádat pro návštěvníky rozsáhlé tematické výstavy. I přesto v kompletování vzácných kostýmů stále pokračují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám