Hlavní obsah

Program umožňuje tvorbu "hudby" na základě měsíčního povrchu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Volně použitelný počítačový program Moonbell nabízí možnost vytvořit unikátní "skladbu" na základě nerovností měsíčního povrchu. Jeho uživatel si pouze zvolí jeden či více hudebních nástrojů, vybere si trajektorii, na které se bude skladba vytvářet a pak už jen čeká, zda se mu nepovedlo náhodně vytvořit nejnovější bombu hitparád. Což je však velmi nepravděpodobné.

Článek

Prográmek Moonbell využívá ke svému fungování přesná topografická data Měsíce dodávaná japonským satelitem. Všechna údolí a hory tvořící měsíční povrch tak fungují jako noty, které program přehraje. Uživatelé si mohou vybrat zda si zahrají song složený z cesty po celém orbitu či si naprogramují vlastní trasu přes měsíční krajinu.

Moonbell tedy funguje opravdu jako jakýsi přehrávač, který převádí veškeré prolákliny a vyvýšeniny do notového zápisu, který může být interpretován až 138 hudebními nástroji. Ti z vás, kteří věří, že vytvoří zázračné orchestrální dílo, budou však asi trochu zklamáni. Aspoň nám totiž zněly všechny skladby nacházející se na japonských stránkách velmi podobné.

Informace o měsíčním povrchu, které poskytoval japonský satelit Aerospace Exploration Agency's Kaguya, používal extrémně přesný laserový výškoměr, který generoval detailní mapy Měsíce až do svého plánovaného pádu v červnu tohoto roku.

A jak vzniká celá hudební kompozice? Melodie je generována samotnými vyvýšeninami a sníženinami, střední tóny jsou pak tvořeny relativní výškou vůči bezprostřednímu okolí a basy pak určuje ještě větší rozptyl blízkého okolí.

Přečtěte si také: Pterosauři byli překvapivě mrštní letci
Vzlétali pterosauři z vody, nebo ze země? Jak fungoval jejich mozek? Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám