Hlavní obsah

Princ William otevřel další nouzovou nemocnici. Kvůli karanténě jen přes video

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další z nouzových nemocnic s názvem NHS Nightingale Hospital slavnostně otevřel prostřednictvím videohovoru britský princ William. Nově zřízená nemocnice v Birminghamu má kapacitu 496 lůžek a vznikla v Národním výstavním centru nedaleko birminghamského letiště. Dosud byly zřízeny tři nouzové nemocnice nesoucí název Florence Nightingaleové, kromě té birminghamské ještě v Londýně a Manchesteru. Británie plánuje v následujících dnech otevřít ještě čtyři další.

Princ William otevřel přes videochat novou provizorní nemocnici v BirminghamuVideo: Novinky/AP

 
Článek

„Budova, kde stojíte, je dalším příkladem toho, jak se lidé napříč celou zemí dokážou postavit této neočekávané výzvě,“ uvedl z plátna princ William při své slavnostní řeči. „Tyto nemocnice vejdou do dějin Národního zdravotnického systému (NHS).“

Následník britského trůnu také dodal, že nemocnice stojí na lidech a ne na cihlách, ze kterých jsou postaveny. „Všichni si zasloužíte naše obrovské díky a měli byste být neskutečně pyšní na to, čeho jste dosáhli v tak krátkém čase,“ poděkoval William zdravotníkům a příslušníkům armády, kteří budou provoz nemocnice zajišťovat.

První nouzová nemocnice nesoucí název NHS Nightingale Hospital vyrostla v Londýně v budově výstavního a konferenčního centra ExCeL London. Její provoz slavnostně otevřel 3. dubna jednasedmdesátiletý princ Charles, který byl v tu dobu v izolaci s koronavirem na svém skotském sídle v Birkhallu.

Nemocnice pojmenované po nejznámější ošetřovatelce

Tyto nouzové nemocnice jsou pojmenované po Florence Nightingaleové, ošetřovatelce britských vojáků během krymské války v 50. letech 19. století, jež je považována za zakladatelku moderního ošetřovatelství. Podle plánů britské vlády mají být otevřeny ještě další čtyři nemocnice v britském Washingtonu, Bristolu, Harrogate a Exeteru.

Lidé umírají doma, kvůli koronaviru se bojí do nemocnice, varují britští lékaři

Koronavirus

Kromě nezbytného zdravotnického materiálu disponují nemocnice vlastními prodejnami potravinového řetězce Tesco, aby zdravotníci nebyli při nakupování vystaveni riziku nákazy nebo naopak nenakazili ostatní. Někteří britští zdravotníci však vyjádřili pochybnosti, zda se najde dostatek personálu, který bude moci v nemocnicích pracovat. I proto v nich vypomáhá armáda.

Královská rodina je vidět

Královská rodina je během pandemie stále vidět. Nejaktivnější jsou v tomto ohledu z pochopitelných důvodů princ William s vévodkyní Kate. Společně například zavolali dětem ve škole v Burnley, jejichž rodiče bojují s koronavirem v první linii. Silně též podporují inciativu, která pomáhá lidem s psychickými problémy během pandemie.

Britská královna vyzvala v projevu k sebekázni a odhodlání

Koronavirus

Královna Alžběta II. tráví vzhledem ke svému věku veškerý svůj čas v izolaci. Její projev z 5. dubna byl jejím třetím mimořádným projevem k národu. Brity ve vystoupení, které mnozí přirovnávají k legendárnímu projevu jejího otce Jiřího VI. během druhé světové války, vyzvala v této těžké situaci k sebekázni a tichému odhodlání. Její projev byl oceněn nejen v Británii, ale i v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám