Hlavní obsah

Příběh jako z pohádky: Chudý rybář objevil v moři poklad

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Narong Phetčarádž je thajský rybář, který má hluboko do kapsy. Běžně si vydělá několik stovek dolarů měsíčně. Když se však 27. září vracel domů, objevil ve vodě doslova poklad - velrybí výměšek neboli ambru, jehož cena se odhaduje zhruba na 1,2 milionu dolarů (v přepočtu 26 milionů korun), píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Thajský rybář našel velrybí výměšek, který by mohl prodat za 26 milionů korunVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Na pláži Niyom v provincii Surat Thani spatřil Thajec podivný předmět, který unášel proud. Ze zvědavosti se k němu vydal a uvědomil si, že by mohlo jít o cenné velrybí zvratky, které už dříve viděl v televizi. Měly totiž stejnou voskovou strukturu a vzhled.

30 kilogramů vážící objekt vzal domů a otestoval ho podle toho, jak si pamatoval, že to dělali v televizi. Výsledek byl ohromující, jedná se o pravou ambru. To mu následně potvrdili i na Univerzitě prince ze Songly, kam výměšek přinesl na rozbor.

Pokud se ukáže, že jeho ambra je kvalitní, přijde si na obrovskou sumu peněz. V předchozích případech se kilogram této hmoty prodal za 37 500 až 42 791 dolarů. „Jsem tak vzrušený, že nevím, co mám dělat. Mám v plánu výměšek prodat, protože už jsem dostal certifikát, který dokazuje, že je pravý,“ uvedl nadšeně Phetčarádž. Když se mu to povede podle jeho plánu, vykašle se prý na rybaření a uspořádá pořádnou oslavu pro přátele.

Čerstvá ambra, která vzniká v trávicím traktu vorvaně, nejdřív nepříjemně páchne. Postupně však zápach slábne a mění se v příjemné zemité aroma. Hmota byla hojně využívána při výrobě parfémů, a i když v současnosti byla z velké míry nahrazena syntetickými materiály, stále se najdou výrobci, kteří ji používají. A právě ti jsou ochotni za vzácný materiál štědře platit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám