Hlavní obsah

Při tandemovém seskoku se neotevřel ani jeden padák, instruktor se obětoval

– Teague (USA)
Novinky, Jakub Kynčl

Seskok padákem se může proměnit v opravdový horor - když se neotevře hlavní ani záložní padák, má skokan obrovské problémy. Čtyřiapadesátiletá Shirley Dygertová se odhodlala podstoupit tandemový seskok, její syn jí totiž řekl, že je to nepopsatelný zážitek. Ten její se však změnil v obrovskou hrůzu. Život jí však zachránil hrdinský čin jejího instruktora.

Foto: Profimedia.cz

Tandemové seskoky jsou populární adrenalinovou zábavou. Ilustrační foto

Článek

Skokanský instruktor Dave Hartsock (44) je v USA oslavován jako hrdina. Neváhal a při nešťastném tandemovém seskoku, kdy selhaly oba padáky, nastavil své tělo tak, aby co nejvíce ochránil svou klientku, kterou znal jen několik hodin. Shirley Dygertová skákala poprvé v životě a ve chvílích, kdy ve spirále padali s instruktorem k zemi, nevěřila, že by mohla přežít.

Hlavní padák se otevřel dvojici pouze částečně a instruktor se tak rozhodl využít padák záložní. Ten se však zamotal do hlavního padáku a dvojice tak začala padat vrtulovitě k zemi.

Hartsock nastavil při samotném dopadu své tělo přímo pod ženu a absorboval tak náraz naplno, zatímco ona dopadla na jeho tělo. Instruktor jako zázrakem hrůznou nehodu přežil, vážně si však zranil páteř a je od krku dolů ochrnutý. Skokanka díky němu vyvázla s několika zlomenými krčními obratli, ze zranění se však již plně zotavila. S instruktorem se stali nejlepšími přáteli.

Stará se o něj matka

"Zachránil mě. Kdyby nebylo jeho, byla bych už mrtvá. Znal mě jen několik hodin, ale to, co pro mě udělal, je opravdu neuvěřitelné. Nikdy mu to nezapomenu. Nikdy," uvedla matka dvou dětí a zároveň už i babička Shirley Dygertová. Reagovala tak na jeho mužné rozhodnutí v momentě, kdy bylo jasné, že dvojice dopadne velkou rychlostí neřízeně na zem.

Dvojice padala k zemi rychlostí větší než 60 kilometrů za hodinu, což mohlo pro oba znamenat smrtelná zranění. Seskok ze zhruba 4000 metrů neskončil pro ženu tragédií jen díky instruktorově odvážnému rozhodnutí.

"Její život byl v mých rukou. Nemohl bych žít s tím, že se jí cokoliv stalo. A co víc, byla to má práce ji ochránit. Udělal jsem to, co jsem musel udělat. Tu jedinou věc, která se v ten moment dala. Byla to samozřejmost," reagoval hrdinský instruktor, o kterého se nyní stará jeho 72letá matka. Se Shirley Dygertovou a její vděčnou rodinou se pravidelně vídá, a jak uvedl, svého rozhodnutí nikdy ani na moment nelitoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám