Hlavní obsah

Při oslavách Castrových narozenin se na Kubě konala první homosexuální svatba

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svatbě Ignacia Estrady a jeho snoubenky Wendy by nebylo nic zvláštního, možná kromě stejného data, kdy se na Kubě kromě jejich obřadu konaly i velkolepé oslavy 85 narozenin Fidela Castra. Jejich svazek se ale přeci něčím vymyká. Wendy je totiž ženou až od roku 2007, kdy podstoupila operaci na změnu pohlaví. Mnozí tak jejich obřad označují jako první homosexuální svatbu v této zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Havana byla svědkem první svatby homosexuálního páruVideo: Reuters

 
Článek

Jak prozradili šťastní novomanželé, jejich obřad rozhodně nebyl myšlen jako nějaká provokace. Zároveň dodali, že jejich svatba byla dárkem pro "bývalého" předáka. Svatebního obřadu se zúčastnili mnozí místní disidenti a také mnozí členové místní gay komunity.

Ženich Ignacio Estrada (31) je známý disident a aktivista bojující za práva gayů na Kubě, veřejně přiznává, že je HIV pozitivní. O předešlém životě či aktivitách jeho "manželky" Wendy Iriepa (37) se toho příliš neví. Jisté je pouze to, že svou změnu pohlaví podstoupila na klinice National Centre for Sex Education, jejíž vedoucí je dcera Raúla Castra, Mariela.

"Svůj svatební den věnujeme všem, kteří ho chtějí také zažít, ale nemohou. Zároveň tímto oslavujeme první krok vpřed, který byl učiněn pro homosexuální komunitu na Kubě," dodali novomanželé.

"Technicky to vlastně není gay svatba, jde o svazek gaye a transsexuální ženy. Je to ale nejblíže pravé homosexuální svatbě, jak jen můžeme být. Je to každopádně velký krok v malé Kubě," uvedla na Twitteru oddávají a členka homosexuální komunity a disidentka Yoani Sanchezová.

Boj za práva homosexuálů

Svatby párů stejného pohlaví jsou na Kubě nelegální. I tady lesbičky, gayové a lidé podstupující změnu pohlaví byli dlouhou dobu velmi silně diskriminováni. Během revoluce byli mnozí z nich posíláni do speciálních táborů, kde měly být potlačeny jejich "kontrarevoluční" hodnoty.

Homosexualita byla v zemi legálně povolena v roce 1970, po nástupu k moci v roce 2006 Raúl Castro představil sérii reforem, které mají upravovat práva homosexuální komunity.

Reklama

Výběr článků

Načítám