Hlavní obsah

Přezdívá se mu zlatá želva. Unikátní hmyz připomíná létající poklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říše hmyzu dokáže být někdy opravdu fascinující. To, co na první pohled vypadá jako uměle vytvořený šperk, může být ve skutečnosti brouk z čeledi mandelinkovitých. Jmenuje se latinským názvem Aspidimorpha sanctaecrucis a učaruje vám svým zlatým leskem.

Foto: Profimedia.cz

Aspidimorpha sanctaecrucis je velký zhruba 14 milimetrů

Článek

Aspidimorpha sanctaecrucis je velký pouhých 14 mm, ale to nic nemění na tom, že je skutečně překrásný. Jeho krovky jsou totiž zářivě zlatě zbarvené a připomínají tak trochu poklad. Jenže ten poklad vám může hned zmizet z dohledu. Brouk totiž umí vzlétnout.

Hmyz, o jehož existenci řada lidí nemá vůbec ponětí, žije v jihovýchodní Asii. Jeho domovinou je zejména Čína, Thajsko, Srí Lanka, sever Indie, Kambodža, Vietnam a Indonésie. Tamní obyvatelé mu říkají „zlatá želva“.

V Českém lese našli vzácného rýhovce pralesního

Věda a školy

Proč „zlatá“, je celkem jasné, za to vděčí Aspidimorpha sanctaecrucis svému zbarvení. Ale co může mít takový brouk společného se želvou?

V případě, že je tento hmyz ohrožen predátory, umí se zahalit do průhledného krunýře, který ho chrání. Podobně, jako je tomu u skutečné želvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám