Hlavní obsah

Přestaňte žehnat jaderným zbraním, nabádá své kněze Ruská pravoslavná církev

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žehnat se má vojákům, ne jejich zbraním, a už vůbec ne zbraním hromadného ničení. Ruská pravoslavná církev vydala nové pokyny pro své kněží, ve kterých se snaží odradit své duchovní od praktiky, která se v posledních letech rozmohla. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ortodoxní něz žehná zbraním během vojenského cvičení v březnu 2019 (ilustrační foto).

Článek

Během vlády Vladimira Putina došlo k těsnému sblížení státu a Ruské pravoslavné církve, což se projevilo i na těsnějších vztazích mezi církví a ministerstvem obrany. Kněží žehnající ponorkám, dělům i balistickým střelám se tak stali typickým obrázkem, proti kterému chce ale církev zakročit.

V novém dokumentu obsahujícím pokyny pro své duchovní, církev tvrdí, že žehnání zbraním, které jsou schopny zabít „blíže neurčené velké množství lidí“ musí být vyňato z pastorační praxe.

Kněz zavedl parking za zdrávasy

Koktejl

„Žehnání vojenským zbraním není odrazem tradice ortodoxní církve a neodpovídá s obsahem jejího ritu,“ stojí v dokumentu zveřejněném Moskevským patriarchátem, v jehož čele je Patriarcha moskevský a celé Rusi, nejvyšší hlavní představitel Ruské pravoslavné církve.

Patriarchát dal do 1. června prostor k diskuzi ohledně obsahu dokumentu. Dle svých slov chce do diskuze zapojit i veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám