Hlavní obsah

Předválečná karikatura Roosevelta vyhnala do ulic konzervativní Íránce

Novinky, Břetislav Tureček
ÍRÁN

Mocenské třenice mezi americkým prezidentem F. D. Rooseveltem (1933-1945) a šéfem Nejvyššího soudu USA před více než 65 lety kuriózně přispěly k dalším rozbrojům mezi konzervativním klérem a reformistickým táborem v dnešním Íránu.

Foto: Miroslav Orság

Exploze plynu v Karviné

Článek

Rozbuškou se stalo přetištění karikatury z roku 1937, na níž obří Rooseveltův palec drtí k zemi zmíněného soudce. Íránští konzervativci totiž v kresbě muže v černé róbě a s bílým plnovousem našli ájatolláha Chomejního, vůdce islámské revoluce z přelomu 70. a 80. let. Karikaturu stáhl z internetové stránky amerického úřadu sociálního zabezpečení a ve středu přetiskl íránský reformistický deník Hajáte nou (nový život) údajně jako ilustraci k rozhovoru o palčivých sociálních problémech Íránu.Konzervativci ale upozorňují na jinou souvislost před 25lety, tedy ještě za monarchie, vyšel v íránských novinách nactiutrhačný článek o Chomejním (žijícím tehdy v exilu), který tehdy vedl ke krvavým střetům a smrti mnoha odpůrců šáhova režimu a výrazně podnítil protivládní hnutí.

Studenti náboženství volali po smrti novinářů

Kresba vyvolal bouři, která v neděli kulminovala pochodem 4000 studentů náboženství v Kommu i v dalších městech a stávkou na několika bazarech. "Smrt cizinou placeným novinářům," skandovali mladí klerikové v Kommu. "Rozhodli jsme se nezůstat potichu," stálo ve stanovisku konzervativního proudu duchovních. "Nejde nám však jen o zákaz těch novin nebo uvěznění novinářů, ale i o vykořenění nepřátelské základny z našeho tisku." Vedení Hajáte nou se krátce po vypuknutí aféry rozhodlo na tři dny pozastavit vydávání listu. Od soboty jde však o prázdné gesto deník byl totiž zakzán Zvláštním soudem pro duchovní a tři jeho redaktoři skončili za mřížemi.

Jde o snahu vyvolat uměle nepokoje?

Paradoxem je, že vydavatelem listu je bratr Chomejního nástupce ve funkci nejvyššího vůdce země ájatolláha Alího Chamaneího. Zatímco vůdce je pokládán za představitele konzervativního křídla, Hádí Chámeneí je předním poslancem reformistů. "Nikdo nemiluje imáma Chomejního více než já," hájil se před kolegy-poslanci se slzami v očích v řeči přenášené živě Teheránským rozhlasem. Hádí Chameneí dále řekl, že měl raději zemřít v šáhových žalářích, než se přihlížet takovéto odporné kampani. Reformátoři, kteří justici obviňují z maření snah o liberalizaci společnosti, vidí v kauze další pokus o vyvolání krize konzervativním táborem. "Je to jen záminka k ukázání svalů a vyvolání napětí," tvrdí poslanec Mohammad Naímípúr. "Tahle reakce (na karikaturu) přeci vůbec není přirozená."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám