Hlavní obsah

Předchůdce fotoaparátu byl vydražen za 19 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za 732 000 eur, v přepočtu tedy asi 19 miliónů korun, byl v sobotu ve Vídni vydražen předchůdce fotoaparátu daguerrotyp pocházející z dílny samotného vynálezce Jacquesa Daguerrea a nesoucí jeho podpis. Přístroj je z roku 1839. Cena, kterou za něj neznámý sběratel zaplatil, je nejvyšší, za jakou byl kdy fotografický přistroj ve světě prodán.

Foto: Panasonic.com, Novinky

Dnešní fotoaparáty vděčí za svou existenci Jacquesi Daguerreovi.

Článek

Aparát dal do dražby anonymní německý prodejce. Ve světě je už jen asi deset exemplářů tohoto typu. Všechny jsou v muzeích, napsala agentura AFP. Dražbu pořádala aukční síň Galerie Westlicht, která už před třemi lety zorganizovala prodej jiného aparátu téhož typu, ale bez Daguerreova podpisu. Tehdejší dražba vynesla 576 000 eur (14,4 miliónu korun).

V sobotní dražbě byl přístroj přiklepnut za 610 000 eur. Výsledná cena 732 000 eur, tedy zhruba 19 miliónů korun zahrnuje dvacetiprocentní daň.

Jacques Daguerre (1787-1851), jeden z otců fotografie, přišel na svou metodu fotografování, která dnes nese jeho jméno, v roce 1837.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám