Hlavní obsah

Před 665 lety začali v Praze budovat Karlův most. Pomoci měla magická symbolika i tajemno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před 665 lety položili v Praze základní kámen mostu, který dnes nese název po svém zakladateli, císaři Karlu IV. Podle legend se tak mělo stát 9. července 1357 v 5 hodin 31 minut ráno. Časná ranní hodina přitom nebyla zvolena náhodou, ale vznikla díky tomu numerologicky zajímavá řada lichých čísel, která je stejná při čtení zepředu i pozpátku: 135797531.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slavnostní průvod připomněl 665 let od položení základního kamene Karlova mostuVideo: Reuters

 
Článek

Už od počátků provází Karlův most symbolika a tajemno. Okamžik položení základního kamene byl proto astrology a Karlem IV., který byl také zasvěceným mystikem, vybrán pečlivě.

Foto: Reuters

Oslav 665. výročí se o víkendu účastnili i jezdci na koních v dobových kostýmech.

Z astrologického hlediska byly tehdy všechny známé planety nad obzorem a Slunce, Merkur a Saturn stály ve vzájemné konjunkci. Slunce se nacházelo v ascendentu znamení Lva, tedy heraldického symbolu Království českého. Magická řada čísel, která vznikla přesným okamžikem položení základního kamene, tedy 1, 3, 5, 7, 9, 7, 5, 3, 1 pak měla most chránit.

Astronomicko-astrologická jednota

Jako katedrála na Pražském hradě je i Karlův most zasvěcen svatému Vítu. Obě památky jsou příkladem snah Karla IV. o astronomicko-astrologickou jednotu.

V době letního Slunovratu totiž při pohledu ze Staroměstské mostecké věže zapadá Slunce právě přesně za svatovítskou katedrálou. Ještě před tím projde za katedrální věží, která se vypíná nad kaplí patrona českých zemí svatého Václava. A svou pouť zakončí přímo nad místem, kde jsou v chrámu uloženy ostatky svatého Víta.

Foto: Reuters

Zájemci o unikátní podívanou si museli značně přivstat: průvod na most dorazil už v pět ráno.

Ve jméně katedrály navíc Karel IV. údajně oživil také tradici zašifrovanou v souznění jmen Vít a Svantovít (slovanský bůh Slunce, války a míru).

I sama Staroměstská mostecká věž, jež byla zamýšlena zároveň jako triumfální oblouk na Královské cestě mezi Pražským hradem a Vyšehradem, korunovační pouti českých králů, je plná symboliky. Její plastiky, počty a umístění zdobných prvků fasády mají kosmologický a astrologický význam odpovídající době vzniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám