Hlavní obsah

Před 30 lety stála vzácná miska milión a půl, teď se vydražila za 140násobek

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pondělní aukci společnosti Sotheby´s byl ustanoven nový rekord v částce zaplacené za porcelán z období dynastie Čching. Dotyčným předmětem se stala červená lotosová miska, která byla vydražena za 9,5 miliónu dolarů (asi 190 miliónů korun). Odhadní částka tím byla překonána o 50 miliónů korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Miska se vydražila za rekordních 190 miliónů korunVideo: Reuters

 
Článek

Miska o průměru 11 centimetrů je příkladem dokonalé investice do umění. V aukční síni Sotheby´s se poprvé objevila v roce 1983 a vydražila se tehdy za 67 500 dolarů (při dnešním kurzu asi 1,3 miliónu). Hodnota peněz se od té doby sice změnila, ale pokud se s ní nebude počítat, jedná se o 140násobný nárůst hodnoty.

Miska je jednou z prvních, která byla dekorována emailovou technikou fa-lang-cchaj, a pochází z období 1661-1722, tedy z doby vlády císaře Kchang-si. Je jedinou zaznamenanou miskou s podobným designem s dvojitými lotosy. Po pondělní aukci se také jedná o nejdražší porcelán pocházející z dob vlády mandžuské dynastie Čching, která ovládala Čínu v letech 1644–1911.

Po 11 příhozech získal misku přední hongkongský obchodník s keramikou a porcelánem William Chak. „Je to rarita. Je velmi obtížné takovou misku sehnat, proto jsme o ni tak usilovali. Kdybych to měl vysvětlit podrobněji, musel bych zajít do přílišných detailů ohledně řemeslné kvality, barvy a dalších náležitostí,“ řekl agentuře Reuters Chak.

„Je to velmi speciální miska, velmi výjimečná. Je v absolutně dokonalém stavu, což je pro tento typ neobvyklé. A její výzdoba je obzvlášť pěkná, mám na mysli ty dvojité lotosy,“ uvedl zástupce aukční síně Nicolas Chow.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám