Hlavní obsah

Muž koupil misku ve výprodeji za 60 korun, prodal ji za 44 miliónů

New York

Vzácná čínská miska, která byla před lety zakoupená v jednom garážovém výprodeji za tři dolary (asi 60 korun), se na aukci v New Yorku vydražila za více než 2,2 miliónu dolarů (asi 44 miliónů korun).

BEZ KOMENTÁŘE: Tato miska se vydražila za více než 44 miliónů korunVideo: Novinky s použitím www.sothebys.com

 
Článek

Zhruba tisíc let stará bílá miska o průměru 12,5 centimetru byla podle agentury AP součástí dražby, kterou uspořádala aukční síň Sotheby's. Prodávala se na ní hlavně čínská keramika a další umělecká díla.

Misku, která podle expertů pochází z období dynastie Sung vládnoucí v letech 960 až 1279, koupil její dosavadní majitel v roce 2007 v garážovém výprodeji a několik let ji měl vystavenou v obývacím pokoji. Pak ho ale začal zajímat její původ a nechal si ji ocenit.

Výsledná cena je velkým překvapením, očekávalo se totiž, že se miska prodá za 200 až 300 tisíc dolarů. Nakonec o ni svedli boj čtyři kupci, kteří vyšponovali cenu až na závratných 2,2 miliónu dolarů. Vítězem se podle agentury Reuters stal londýnský obchodník s uměním Giuseppe Eshenazi.

Jako důkaz vzácnosti misky aukční síň Sotheby's uvedla, že z tohoto období existuje pouze jeden podobný exemplář, který je od roku 1947 vystaven v Britském muzeu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám