Hlavní obsah

Pravý milovník piva si svůj pěnivý mok vaří sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadě tuzemských milovníků piva nestačí stovky značek, které nabízejí české hospody a obchody. Proto se jej s různou úspěšností snaží vyrábět doma sami.

Foto: Lenka Plačková

Studentka Michaela Martinková spolu s ředitelkou Vsetínské nemocnice Věrou Prouskovou a personálním náměstkem Vsetínské nemocnice Martinem Pavlicou.

Článek

Počet vyznavačů tzv. homebrewingu v Česku stoupá. Zdaleka se však neblíží situaci třeba v USA, kde je na 10.000 registrovaných domácích pivovarníků, řekl ČTK Jan Kočka ze serveru Světpiva.cz.

Příznivci domácího vaření piva se dnes sešli v pražské hospodě V cípu, aby se formou ochutnávek, přednášek a diskuzí dozvěděli něco nového. K ochutnání bylo připraveno například brněnské 12procentní světlé nefiltrované pivo bez pasterizace, pivo Večerníčkova pomsta vařené ze sladových a chmelových extraktů či dva vzorky vařené z mladinových extraktů firmy Coopers.

"Homebrewing v Česku není organizovaný, takže se přesně neví, kolik lidí se mu u nás věnuje. Na dnešní pražský sraz příznivců homebrewingu se přihlásilo 30 lidí, o nejméně dalších 20 vím, že si pivo vaří," uvedl Kočka.

Rozsah používaných ingrediencí a technologického vybavení se u jednotlivých vyznavačů homebrewingu liší. Někdo si vystačí třeba jen s hrncem a plotnou. Někteří se ponořili do odborných knih, další zastávají názor, že nejlepší je "metoda pokusů a omylů". Celkový výstav domácího piva se pohybuje řádově v jednotkách hektolitrů. "Tím, že je zákonem omezený maximální roční výstav domácího vaření piva na 200 litrů, nepředpokládám, že by někdo přiznal, ze vaří i případně víc," poznamenal Kočka.

Zemí zaslíbenou domácímu vaření piva jsou Spojené státy, kde lze najít desítky obchodů, které nejen poradí jak začít a prodají základní suroviny, ale též umožní hladký přechod od "kastrolové" výroby až po minipivovar. A nebyla by to země neomezených možností, aby se zde neudály příběhy, které jako by vypadly z příručky Jak s jedním dolarem přijít ke štěstí, tvrdí Kočka. "Opravdu zde najdete několik, troufnu si říct až desítky pivovarů, které začínaly jako garážová záležitost a dnes jsou to pivovary s výstavem až několik set tisíc hektolitrů ročně," řekl.

V řadě měst USA jsou také centra, kde lze najít desítky brewpubů, tedy hospod s vlastním pivem. Praha jich má osm: U Fleků, Novoměstský pivovar, Pivovarský dům, Svatý Norbert, Richter Pub, U Bezoušků, Chýně a posledním je U medvídků, kde je oficiální zahájení plánováno na březen, uvedl Kočka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám