Hlavní obsah

Právo, nebo šikana? Rozhodnutí kavárnice budí kontroverzi

Novinky, nčs

Když dnes vkročíte do kavárny, velmi často spatříte hosty, kteří vedle občerstvení mají položený počítač či tablet. Ať už je u kávy potřeba pracovat, číst si zprávy, nebo prostě jen zabíjet čas surfováním po internetu, pro některé majitele podniků se jedná doslova o trn v oku.

Foto: Profimedia.cz

Majitelka kavárny má o používání elektroniky ve svém podniku jasno.

Článek

Jednou z kaváren, kde hosté s elektronikou v určitou dobu nejsou vítáni, je i England’s Lane v severní části Londýna. Majitelka Mojgan Mohajerová se rozhodla, že v jejím podniku bude o víkendu zakázáno používání počítačů a tabletů.

„Moje kavárna je malý podnik. Obdržela jsem spoustu stížností od zákazníků, kteří se o víkendu nemají kam posadit. U stolu totiž vysedávají lidé s počítači,” naráží majitelka na metodu některých hostů, kteří u jedné kávy sedí hodiny a zírají do počítače.

Foto: Profimedia.cz

O víkendu si počítač nezapnete.

Pochopitelně se její krok setkal kromě pozitivních ohlasů také s nesouhlasem. Například 28letá blogerka Francesca Specterová se cítí dotčena. „Ráda trávím čas sama se sebou a k tomu patří i to, že si o víkendu vyrazím na kávu a snídani a přečtu si u toho zprávy na tabletu,” říká žena, která provozuje internetové stránky, na kterých velebí „single” život.

Ostuda, tvrdí majitelka

Se svým příběhem se svěřila čtenářům, z nichž někteří souhlasí s tím, že jsou hosté s elektronikou šikanováni. S tím se však majitelka kavárny neztotožňuje. „Je ostuda, že si lidé nedokážou vychutnat společnost bez elektroniky,” myslí si.

„Jsem z toho rozhozená. Chci jen, aby si moji hosté vychutnali kávu, něco k snědku a dokázali spolu normálně komunikovat. Vždyť lidé spolu dnes už skoro nemluví. Vídám rodiče, kteří dětem strčí do ruky tablet, místo toho, aby se s nimi bavili,” je přesvědčená o své pravdě 51letá Mohajerová.

Wi-Fi? Nemáme

Některé další kavárny v Anglii mají podobný problém, a tak vyvěsily cedule o zákazu elektroniky nebo například zcela zrušily připojení k internetu. „Prostě si to nemůžeme dovolit. Lidé si objednali jednu kávu a hodiny tu seděli jen kvůli internetu zdarma. Je to smutné,” dodal majitel jiné kavárny Ernie Goodwin.

Anketa

Je podle vás rozhodnutí zakázat elektroniku o víkendu v kavárně správné?
Ano
95,9 %
Ne
4,1 %
Celkem hlasovalo 14687 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám