Hlavní obsah

Právo, nebo šikana? Rozhodnutí kavárnice budí kontroverzi

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když dnes vkročíte do kavárny, velmi často spatříte hosty, kteří vedle občerstvení mají položený počítač či tablet. Ať už je u kávy potřeba pracovat, číst si zprávy, nebo prostě jen zabíjet čas surfováním po internetu, pro některé majitele podniků se jedná doslova o trn v oku.

Foto: Profimedia.cz

Majitelka kavárny má o používání elektroniky ve svém podniku jasno.

Článek

Jednou z kaváren, kde hosté s elektronikou v určitou dobu nejsou vítáni, je i England’s Lane v severní části Londýna. Majitelka Mojgan Mohajerová se rozhodla, že v jejím podniku bude o víkendu zakázáno používání počítačů a tabletů.

„Moje kavárna je malý podnik. Obdržela jsem spoustu stížností od zákazníků, kteří se o víkendu nemají kam posadit. U stolu totiž vysedávají lidé s počítači,” naráží majitelka na metodu některých hostů, kteří u jedné kávy sedí hodiny a zírají do počítače.

Foto: Profimedia.cz

O víkendu si počítač nezapnete.

Pochopitelně se její krok setkal kromě pozitivních ohlasů také s nesouhlasem. Například 28letá blogerka Francesca Specterová se cítí dotčena. „Ráda trávím čas sama se sebou a k tomu patří i to, že si o víkendu vyrazím na kávu a snídani a přečtu si u toho zprávy na tabletu,” říká žena, která provozuje internetové stránky, na kterých velebí „single” život.

Ostuda, tvrdí majitelka

Se svým příběhem se svěřila čtenářům, z nichž někteří souhlasí s tím, že jsou hosté s elektronikou šikanováni. S tím se však majitelka kavárny neztotožňuje. „Je ostuda, že si lidé nedokážou vychutnat společnost bez elektroniky,” myslí si.

„Jsem z toho rozhozená. Chci jen, aby si moji hosté vychutnali kávu, něco k snědku a dokázali spolu normálně komunikovat. Vždyť lidé spolu dnes už skoro nemluví. Vídám rodiče, kteří dětem strčí do ruky tablet, místo toho, aby se s nimi bavili,” je přesvědčená o své pravdě 51letá Mohajerová.

Wi-Fi? Nemáme

Některé další kavárny v Anglii mají podobný problém, a tak vyvěsily cedule o zákazu elektroniky nebo například zcela zrušily připojení k internetu. „Prostě si to nemůžeme dovolit. Lidé si objednali jednu kávu a hodiny tu seděli jen kvůli internetu zdarma. Je to smutné,” dodal majitel jiné kavárny Ernie Goodwin.

Anketa

Je podle vás rozhodnutí zakázat elektroniku o víkendu v kavárně správné?
Ano
95,9 %
Ne
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14687 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám