Hlavní obsah

Praha chystá rezervaci pro zubry ze zoo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rezervace ve volné přírodě v Praze pro zubry evropské z pražské zoologické zahrady bude v Dolních Počernicích. Dnes to na facebooku uvedl náměstek primátora hlavního města Petr Hlubuček (STAN). Vlastní výběh ve volné pražské přírodě dostali také koně Převalského ze zoo v Troji. Od dubna je mohou lidé spatřit na pláni na Dívčích hradech v Praze 5.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Podobně jako nyní v Milovicích se mají zubři volně prohánět také v pražských Počernicích

Článek

Výběh pro chovné stádo zubrů se bude podle náměstka Hlubučka realizovat ve dvou etapách. „V první vznikne ohrada o rozloze asi deset hektarů. Ve druhé etapě se připojí dalších až pět hektarů, které v současnosti slouží pro ukládání kalů z pražských rybníků a tůní. Zatímco pozemky v první fázi připomínají spíše lesostep, pozemky druhé etapy budou sloužit jako pastvina," uvedl.

Zájemci budou moci tyto býložravé sudokopytníky pozorovat mimo jiné z plošiny, která vznikne u ohrady. Podle dřívějšího vyjádření ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka je přesun zubrů do nového výběhu otázkou několika následujících let.

Ve zlínské zoo se narodilo mládě slona afrického

Koktejl

Do vlastní rezervace ve volné přírodě v Praze se v polovině dubna přesunuli koně Převalského. Ty mohou návštěvníci pozorovat v jejich téměř dvacetihektarovém výběhu na pláni na Dívčích hradech v Praze 5. V budoucnu bude pláň na určitý čas jediným místem, kde budou zájemci moci koně Převalského v Praze vidět.

Stáje a výběhy koní v pražské zoo se totiž budou přestavovat. Během úprav stanoviště koní v trojské zoo budou zvířata, která ho nyní obývají, přemístěna do Dolního Dobřejova. Tam má zoologická zahrada v Troji chovnou a aklimatizační stanici, kde se koně množí a shromažďují mimo jiné před transporty do Mongolska.

Zoologická zahrada v Troji se poprvé otevřela 28. září 1931 a patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze. Kvůli uzavření pro veřejnost, jehož důvodem byla pandemie covidu-19, klesla v roce 2020 návštěvnost o 42 procent. Do zahrady loni zavítalo 851.623 návštěvníků, tedy o téměř 605.000 lidí méně než v roce 2019.

Královédvorský safari park otevřel Jezero hrochů

Stalo se

Reklama

Výběr článků

Načítám