Hlavní obsah

Pradávný mořský plaz by v zubech rozdrtil auto

Novinky, BBC, Lubomír Holuša
Longyearbyen

Obří mořský plaz, jehož zkamenělinu nalezli paleontologové na Špicberkách, žil před 147 milióny let a jeho čelisti podle výpočtů disponovaly stiskem 45 tun na čtvereční centimetr. Mezi zuby by tak hravě rozdrtil i dnešní těžké vozy jako například Hummer, jak uvádějí vědci. Podobné monstrum zatím nebylo objeveno - toto dostalo náhradní označení Predátor X.

Foto: Reuters

Ilustrace ukazuje, jak mohl Predátor X vypadat při lovu v oceánu.

Článek

Norští paleontologové objev unikátní fosilie uskutečnili už loni v létě. Jde o část lebky, podle níž bylo možné sestavit i pravděpodobnou velikost těla plaza. Tvor dosahoval délky zhruba 15 metrů a pocházel zřejmě z rodiny pliosaurů, tedy mořských plazů s krátkým silným krkem, kteří se v oceánech a mořích vyskytovali v době dinosaurů. Tento exemplář se rozměry však svému druhu vymyká.

Foto: Reuters

Predátor X neměl mezi ostatními obyvateli moří v síle čelistí srovnání.

Predátor X neměl mezi ostatními obyvateli moří v síle čelistí srovnání.

FOTO: Reuters

Silou svých čelistí by překonal i obávaného tyranosaura, i když výpočty intenzity stisku tohoto ještěra se liší. Podle vedoucího skupiny vědců Jorna Haralda Huruma z univerzity v Oslu byl Predátor X dostatečně mohutný na to, aby v zubech rozdrtil i legendární vůz značky Hummer, tedy velké terénní auto.

Foto: Reuters

Norští paleontologové objevili na Špicberkách část lebky mořského obra.

Norští paleontologové objevili na Špicberkách část lebky mořského obra.

FOTO: Reuters

Podle tvaru a odhadované velikosti mozku tvora vědci soudí, že podobně jako dnešní žralok bílý byl mořský plaz na špičce potravního řetězce a tehdejším oceánům doslova kraloval. Stejně jako žralok měl patrně významnou funkci v mořském ekosystému.

Reklama

Výběr článků

Načítám