Hlavní obsah

Pracovní smlouva Beatles byla vydražena za 13,4 miliónu korun

Londýn

Smlouva, která zahájila kariéru legendární britské skupiny The Beatles, byla dnes vydražena v Londýně za 365 000 liber (13,4 miliónu Kč). Oznámil to aukční dům Sotheby's, kde se aukce konala. Jde o jedinou písemnou smlouvu mezi čtyřmi členy skupiny The Beatles, kterou tvořili John Lennon, George Harrison, Paul McCartney a Ringo Starr s jejich manažerem Brianem Epsteinem.

Foto: ČTK/PA

Členové kapely Beatles zleva Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr a George Harrison

Článek

Smlouva byla podepsána 1. října 1962, pouhé čtyři dny před vydáním prvního singlu Love Me Do. Epstein zemřel na předávkování drogami v roce 1967 a často byl nazýván "pátým broukem".

Skupina The Beatles podepsala s Epsteinem nejprve jednu smlouvu, když v ní ještě jako bubeník působil Pete Best. Když jej nahradil Ringo Starr, musely obě strany podepsat novou smlouvu. Na smlouvě jsou podpisy hudebníků a také otců Paula McCartneyho a George Harrisona, kterým v té době bylo méně než 21 let.

Z ustanovení smlouvy vyplývá, že Epsteinovi se měla automaticky obnovovat každých pět let jeho manažerská funkce. Dostával desetiprocentní podíl z tržeb nižších než 400 liber týdně, 20 procent z tržeb od 400 do 800 liber týdně a 25 procent z vyšších částek.

"Brouci" podepsali svou vůbec první smlouvu v Hamburku v roce 1961, kdy ještě nebyli známí a hráli jen po klubech. Šlo o nahrávací smlouvu s německou společností Polydor, s níž vydali singl My Bonnie, který Epsteina zaujal a přiměl ke spolupráci s hudebníky.

Jako název skupiny bylo ale tehdy vybráno Beat Brothers, protože název The Beatles nebyl považován za dostatečně atraktivní pro německé publikum. Tato nahrávací smlouva byla prodána v aukci před deseti dny v New Yorku za 75 000 dolarů (1,8 miliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám