Hlavní obsah

Pozor na pochoutky v Asii, stoupá tam obliba krysího masa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PHNOMPENH

Potkani a krysy v Česku nepatří mezi zrovna oblíbená zvířátka, dalo by se říct, že k nim většina národa chová odpor. V Kambodži k nim mají naprosto jiný vztah, jsou tam oblíbeným pokrmem chudých a obchodní komoditou. A protože ceny masa v zemi rostou, krysy se stávají stále častějším zbožím na tržnicích. Jen za poslední rok jejich cena vzrostla trojnásobně.

Foto: ČTK

Většina Čechů by krysu nepozřela ani hladová.

Článek

Za kilo potkaního masa člověk v Kambodži zaplatí v přepočtu asi jednadvacet korun. Velkým odběratelem této „pochoutky“ je i sousední Vietnam. Cena je dnes pětkrát vyšší než loni.

Inflace v zemi ale dosáhla obřích sedmatřiceti procent a cena jednoho kilogramu hovězího se vyšplhala k dvaceti tisícům rielů, čímž je toto maso pro chudé naprosto nedosažitelným. V korunách by za kilo hovězího zaplatil našinec zhruba osmapadesát korun.

Krysy chytají i malé děti

Kořeněná pečená krysa nebo potkan patří mezi oblíbené pochoutky. Hlodavci navíc utíkají ze zatopených nížin v deltě řeky Mekong výš k vesnicím, takže je domorodí lidé snadno chytají.

„Mnoho dětí má radost, že si vydělají nějaké peníze z prodeje zvířat na tržnicích, ale nějaké si nechávají sami pro sebe,“ tvrdí Ly Marong, zaměstnanec kambodžského ministerstva zemědělství. Nejvíce se konzumují krysy u hranic s Vietnamem.

„Nejenže je naše chudina konzumuje, ale poptávka přichází také z vietnamské strany našich hranic,“ tvrdí Ly Marong, podle jehož odhadů denně Kambodža dodá Vietnamu tunu krysího masa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám