Hlavní obsah

Potápěči našli pod vrakem Concordie vzácné obří mušle

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým potápěčů, který mapuje důsledky ztroskotání obří výletní lodi Costa Concordia na okolní přírodu, našel u vraku zcela náhodou přes 200 vzácných kyjovek šupinatých. Ty dorůstají až do délky jednoho metru, a jsou tak největším v mušli schovaným mlžem ve Středozemním moři. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pod vrakem lodi Costa Concordia se ukrývaly vzácné kyjovky šupinatéVideo: Reuters

 
Článek

Kyjovky byly ve Středozemním moři běžné, ale kvůli intenzívnímu lovu a přírodním změnám se jejich populace výrazně snížila. Potápěči všechny mušle, jejichž stáří je odhadováno na 15 až 20 let, přemístili na bezpečné místo. Vrak lodi totiž bude v následujících měsících odstraněn a při pracích na jeho přemístění by byly mušle zničeny.

„Napřed jsme je všechny spočítali, zkontrolovali a změřili. Poté jsme je opatrně vytáhli ze dna, jejich špička je totiž velmi křehká a snadno se zlomí. Přesunuli jsme je o kus dál, kde budou v bezpečí. Až bude vrak lodi odstraněn, tak je chceme vrátit na původní místo,“ řekl agentuře Reuters biolog Andrea Belluscio, který vede tým zkoumající oblast okolo vraku Concordie.

Po odstranění vraku bude mořské dno vyčištěno od trosek a budou učiněny i další kroky, které mají umožnit plnohodnotný návrat mořského života do postižené oblasti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám