Hlavní obsah

Poprvé v historii porodila mládě v zajetí chovaná panda, která se spářila v divočině

Novinky, tcs

Z čínského centra pro ochranu a výzkum pandy velké, ležícího v jihočínské provincii S´-čchuan, přišla dobrá zpráva. Pandí samička Cchao-cchao porodila 31. července zdravé mládě. Případ je výjimečný tím, že jde o první případ, kdy se panda vychovaná v zajetí dokázala spářit se samcem v divočině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poprvé v historii porodila v zajetí chovaná panda, která se spářila v divočiněVideo: Reuters

 
Článek

Pro program na záchranu pand jde o obrovský úspěch. Centrum se totiž snaží rozšířit genofond pand chovaných v zajetí. Pracovník centra Čang Č-čung sdělil agentuře Nová Čína, že chovu pand hrozí velké riziko plynoucí z příbuzenského křížení. V zajetí totiž žilo na konci minulého roku pouhých 471 pand. Ve volné přírodě jich přežívají už jen dvě tisícovky.

Snaha nechat spářit zajaté pandy s těmi divokými je tak prvním krokem k tomu, aby chov pand pomohl tento druh ochránit. Patnáctiletá Cchao-cchao byla do přírodní rezervace vypuštěna na počátku pandího pářícího období 11. března. Díky sledovacímu zařízení na krku mohli vědci pozorovat každý její krok.

Svého vyvoleného potkala Cchao-cchao o 12 dní později. Pohlavní styk s pandím samcem trval minutu a půl a dopadl úspěšně. I to lze považovat za malý zázrak, protože pandí samci nejsou považováni za ty nejúspěšnější milence zvířecí říše. Samci poměrně špatně odhadují čas, kdy je samice připravená, navíc jsou často zmatení a netuší, co mají dělat.

Mládě se narodilo zdravé a vzhledem k tomu, že Chao-chao měla během těhotenství mimořádný apetit, vážilo po porodu 216 gramů. Průměrná váha novorozené pandy je o 70 gramů nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám