Hlavní obsah

Popocatépetl se opět hlasitě ozval

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sopka Popocatépetl, kterou Mexičané označují familiárně El Popo, je aktivním stratovulkánem nedaleko Mexico City. Vulkanická aktivita tu probíhá od ledna roku 2005, někdy se však sopka ozve hlasitěji. Jako v noci z úterý na středu, kdy nad vulkánem zaznělo přes deset silných explozí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamery zachytily erupci sopky PopocatépetlVideo: WEBCAMSDEMEXICO.COM, Reuters

 
Článek

Mexické Národní centrum pro prevenci přírodních katastrof (CENAPRED) zaznamenalo na 215 sopečných exhalací, 14 silných explozí a dvě vulkanická zemětřesení o magnitudu 1,5 a 2,5, tedy takové, kterých si lidé nevšimnou, ale seismografy je zaznamenají.

Sopka též vychrlila obrovský mrak popela, který by dle varování Centra pro monitorování sopečných zplodin ve Washingtonu (VAAC) mohl dosáhnout až výšky šesti kilometrů. Slabou vrstvou popela byly zasypány města poblíž sopky, Atlautla, Ozumba, Ayapango a Ecatzingo.

Varování centra CENAPRED už od května zůstává na „žluté fázi 2“. Po ní následuje ještě „žlutá fáze tři“ a teprve potom „červená fáze“, kdy se mají obyvatelé připravit na evakuaci. CENAPRED nicméně důrazně varuje před přibližováním se k sopce, hrozí zasažení úlomky či v případě dešťů závaly.

Popocatépetl je podle serveru volcano.si.edu jednou ze 46 sopek na světě, kde v současnosti probíhají erupce. Tyto „pokračující erupce“ ovšem neznamenají, že by sopky vyvrhovaly dým a lávu nepřetržitě. U sopky musí proběhnout alespoň několik na sebe nenavazujících erupcí v rozmezí tří měsíců.

Sopka Stromboli o sobě dala vědět mocnou erupcí

Evropa

Reklama

Související články

Kamera zachytila erupci Popokatepetlu

Mexická sopka Popokatepetl v sobotu potvrdila, že je v posledních měsících aktivní. Při večerní erupci v 18:57 (23:57 SEČ) vyvrhla do výše dvou kilometrů sloup...

Popocatépetl vyvrhl sloup dýmu a popela

Po čtvrteční erupci Popocatépetlu v Mexiku zvýšily úřady hrozbu nebezpečí ze žluté 2 na žlutou 3, což je třetí nejvyšší stupeň na desetistupňové škále. Hrozí...

Výběr článků

Načítám