Hlavní obsah

Pomáhá Pokémon Go zastavit sebevraždy na japonském útesu?

Japonsko patří k zemím s nejvyšším počtem sebevražd na světě. Zájem lidí rozhodnutých skoncovat se životem přinesl nechvalnou proslulost i jednomu nádhernému místu v prefektuře Fukui. To se však letos dočkalo nečekané a vítané úlevy od tohoto fenoménu. A zřejmě k tomu přispěl dost nečekaný faktor – hra Pokémon Go.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý policista Jukio Šige u útesů v Todžinbo.

Článek

Todžinbo v prefektuře Fukui je proslulé svými útesy. Vysoké čedičové sloupy se dramaticky tyčí nad Japonským mořem a přitahují návštěvníky z celé oblasti. Bohužel ale lákají nejen ty, kdo se chtějí pokochat nádhernou vyhlídkou na krásy přírody, ale i ty, kdo na tomto malebném místě chtějí ukončit vlastní život.

Loni se tam zabilo 14 lidí, o rok dříve 12. Během prvních měsíců letošního roku ale nezaznamenali v Todžinbu žádné sebevrahy. Jukio Šige, policista ve výslužbě, který získal doslova kultovní status za oddané hlídkování na útesech ve snaze zabránit sebevraždám, má zajímavou teorii, co vedlo k poklesu sebevražd na tomto místě.

Jeho podezřelým – tentokrát ale v pozitivním slova smyslu – je nesmírně populární mobilní hra Pokémon Go, ve které lidé loví virtuální postavičky umístěné do reálného prostředí. Jedním z míst, kde se pokémoni „líhnou” se staly také útesy Todžinbo, což zesílilo proud turistů.

„Dopad hry Pokémon Go je obrovský,“ řekl Šige. „Doufám, že budeme schopni pokračovat tímto směrem s nulovým počtem sebevražd,“ citoval jej web BBC.

Víc turistů sebevrahům vadí

Podle Vicki Skorjiové, která vede poradenskou a psychologickou zdravotní službu Tell Lifeline pro mezinárodní komunitu v Japonsku, se může hra projevovat hned několika způsoby. V první řadě jde o prostý počet návštěvníků, který se díky výskytu pokémonů ještě zvýšil. Většina sebevrahů chce ukončit svůj život v soukromí, osaměle – a Todžinbo osamělým místem rozhodně není.

Navíc se v médiích opakovaně objevily zprávy o tom, kolik lidí teď na toto místo směřuje. A to je další důvod. Reputaci „sebevražedných míst“ často přiživují zprávy sdělovacích prostředků, které ale také mohou změnit způsob, jakým je dané místo vnímáno. Tedy v tomto případě jako prostor, kde se loví pokémoni, a ne jako místo, kde lidé touží ukončit vlastní život.

Počet klesá celkově

Zprávy o tom, že Todžinbo přestalo patrně přitahovat sebevrahy, se objevily v době, kdy celé Japonsko zažívá vítaný pokles počtu sebevražd. Před deseti tely končilo život vlastní rukou zhruba 33 tisíc lidí ročně, zatímco nyní je to asi 21 tisíc lidí. Podle Skorjiové se na tomto trendu příznivě podepsalo zlepšení vládní politiky. Znepokojení ale dál vyvolává skutečnost, že i když klesá počet dospělých sebevrahů, vlastní život si bere stále více dětí.

Toto roční období je obzvlášť těžké. Jaro s sebou přináší vyšší počet sebevražd na celém světě, ale v Japonsku je tento nárůst každoročně ještě zřetelnější.

Duben je začátkem školního roku, a také začátkem finančního roku, kdy místní společnosti často přijímají nové zaměstnance, a propouštějí nebo přesouvají na jiné pozice ty dosavadní. A to vše může vyvolat zvýšený stres.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám